Last news in Fakti

14 Юни, 2024 13:35 3 948 7

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на ЕС върху китайските електромобили

  • германия-
  • предотврати-
  • влизане-
  • мита-
  • европейски съюз-
  • китайски електромобили

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек ще посети Китай следващата седмица като част от усилията за постигане на решение

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на ЕС върху китайските електромобили - 1
Снимка: БГНЕС

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на Европейския съюз върху китайските електрически превозни средства или поне да ги смекчи, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг", цитирано от News.bg.

По-рано правителството на канцлера Олаф Шолц предупреди, че митата могат да навредят на световната търговия и обсъди възможността ЕС да проведе преговори с Пекин за "приятелско" решение до началото на юли.

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек ще посети Китай следващата седмица като част от усилията за постигане на решение.

Европейската автомобилна индустрия предупреди срещу въвеждането на митата. Германските производители на автомобили са най-изложени на контрадействия, тъй като според търговски данни през 2023 г. близо 1/3 от продажбите им идват от Китай.

"От наша гледна точка би било крайно желателно да постигнем приятелско решение. Не се нуждаем от допълнителни търговски бариери, трябва да улесним световната търговия", посочи говорителят на Шолц на брифинг по-рано тази седмица.

"В същото време обаче търговията трябва да остане справедлива. В това отношение Европейската комисия и китайската страна трябва да обсъдят това помежду си. Освен това ние насърчаваме всички, които трябва да участват в тези разговори, да го направят", допълни той.

В знак за по-нататъшна ескалация на напрежението китайските компании вече официално са поискали антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шолц и Урсула

    29 1 Отговор
    Германия е вече пропадаща държава не само икономически!
  • 2 Гост

    32 2 Отговор
    ЕС прецакаха единия си пазар (русия) Сега гледат да прецакат и другия.
  • 3 Ама

    24 1 Отговор
    германците що не почнат да продават на китайски цени !!!?
  • 4 Ауто Билд

    14 4 Отговор
    Мани ги тея германки коли .Преди време купих една от магазина . Разваляше се често и ми обясниха , че за източна европа се правят коли с различно качество .От тогава карам само японски коли

    Коментиран от #7

  • 5 полезно

    11 0 Отговор
    Ура! Ке ядем по-евтино свинско! Щом чайниците спрат вносо от ЕС!
  • 6 ЕС ЕС

    13 0 Отговор
    Сами си го правят да са най-наредени в целия свят.МОЛЯ РАЗПАДНЕТЕ ТАЗИ ТРЕТОПОЛОВА ОЛИГОФРЕНИЯ ЕС НЕ СА С АКЪЛА СИ, ПРАВЯТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЛУПОСТИ БЕЗ ДА Е СЪГЛАСНО МНОЗИНСТВОТО!!!ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ СЪЮЗ,А ЕДИН БАРДАК УПРАВЛЯВАН ОТ ПЪБЪРКАНИ ФЪШАГИ!!!
  • 7 Мераклия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ауто Билд":

    Сигурно си купил AMG GT, и аз така, и повече няма, Сега купувам само Деу Есперо, щото са с Опел двигател
Новини по държави: