Last news in Fakti

15 Юни, 2024 07:15 1 760 20

В САЩ отмениха забраната за полуавтоматични оръжия с плъзгащ се приклад

  • оръжие-
  • сащ

Тя бе въведена по времето на президентския мандат на Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ нанесе удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията, като отмени забраната за "плъзгащи се приклади" - устройство, което увеличава скоростта на стрелба на полуавтоматичните пушки, като на практика ги превръща в картечници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Веднага се появиха призиви към Конгреса да се намеси и да промени закона, посочва АФП.

Изникна споменът за масовото убийство в Лас Вегас, най-кървавото в съвременната американска история, при което на 1 октомври 2017 г. бяха убити 58 души и над 500 бяха ранени. Повечето от 22-те пушки, използвани от извършителя на кръвопролитието, са били снабдени с тези плъзгащи се приклади и по този начин той е можел да изстреля до девет куршума в секунда.

Шестимата консервативни съдии на Върховния съд, противно на съвета на тримата прогресивни, стигнаха до заключението, че Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, което е федерална агенция, е превишило правомощията си като по времето на управлението на президента Доналд Тръмп през 2018 г. е преквалифицирало полуавтоматичните оръжия с плъзгащи се приклади в картечници, забранени със закон от 1934 г.

"Считаме, че полуавтоматична пушка, оборудвана с плъзгащ се приклад, не е картечница, защото не може да изстреля повече от един изстрел само с едно натискане на спусъка", заключи съдия Кларънс Томас от името на мнозинството във Върховния съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1551

    22 2 Отговор
    Е сега ще е пуцане сватбарската
  • 2 Нормално

    24 3 Отговор
    Те, за собдтвения си народ не мислят, нир се надяваме да се погрижат за нас. Освен да ни дадат оръжие в кредит, друго не им идва нс акъла

    Коментиран от #7

  • 3 Механик

    35 1 Отговор
    Желателно е да не пишете по теми, от които не разбирате. В противен случай се получават ей такива статии-недоразумения.
    В тоя материал, таква каша сте сътворили, че човек се чуди да се смее ли или да плаче.
    Също така е желателно да владеете перфектно езика и терминологията на чуждестранния материал, който смятате да препечатите.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАРС

    19 4 Отговор
    Е ТО НЯМА НУЖДА РОСИЯ ДА ГИ НАПАДА ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ИЗТРЕПЯТ.ДОБРА НОВИНА НО МОЖЕ И ОЩЕ НАПРИМЕР ДА ИМ РАЗРЕШАТ РПГ БАЗУКИТА
  • 6 Бе дай им

    12 3 Отговор
    Картечници, дай им и атомни бомбички на тия малоумници и като постоянно са в нарко-делириум да се изтребят сами... Държава от малоумници.
  • 7 Хахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нормално":

    Тука си много в грешка.Те точно за народът мислят.В САЩ при създаването на конституцията им се вкарва това всеки да може да носи оръжие и да има право да разстреля всеки натрапник в имота му,а това право се дава с цел народът ако се наложи да може да се противопостави на правителството и армията.Те затова всячески съвременните им политици се мъчат да ограничат или да закрият тази точка.
  • 8 дддд

    6 2 Отговор
    Аха по ефективно да се самоизбиват,редовно някой прищраква и влиза в близкия магазин като го ползва за стрелбище!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 122

    21 0 Отговор
    Нищо не разбрах от тая статия, Милене какъв е тоя "плъзгащ се приклад", реално няма такова животно. Явно и ти си пропуснал казармата, а темата оръжия ти е доста далечна. Дай поне линк към оригиналната статия да разберем за какво става на въпрос!

    Коментиран от #15

  • 11 редник

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Мда-а, продължавам да се чудя - сайтът е заринат с реклами - толкова ли няма пари за заплата на истински редактор?...
  • 12 Авторе

    12 0 Отговор
    полуавтоматичното оръжие няма скорострестрелност. Там при натискане на спусъка се произвежда един единствен изстрел. До следващо натискане. Тоест колко бързо стреля оръжието, зависи от този който натиска спусъка. Пак си е вид скорострелност, ама не е това, което е при автоматичните.
  • 13 Крико

    22 0 Отговор
    Що за глупости пишете , разтягащият се приклад , единствено дава малко повече стабилност, превръщал полуавтоматичното оръжие в картечница ххахахахах . Все едно да сложа лети джанти на велосипед и ток да стане мотоциклет. Хора как може да се излагате с такива публикации?
  • 14 редник

    14 1 Отговор
    /...той е можел да изстреля до девет куршума в секунда./

    Това с полуавтомат само Чък Норис го може... 😉

    Коментиран от #16

  • 15 хитлер

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "122":

    Пълно не разбиране на материяла от статията. Става въпрос за регулируем по дължина приклад за да се настрои по стрелеца. Не е необходимо да се изработва индивидуален приклад а е универсален за почти всички размери.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Браво

    5 0 Отговор
    Всеки има право да се защитава.
  • 18 Ангел

    5 1 Отговор
    Докато българина е толкова захлупен ще се гаврят всички с него.
  • 19 Ясно

    5 0 Отговор
    Аааа, писано е от инж. Ганев....
  • 20 веселяк

    4 1 Отговор
    ЗначииЙ от вида на приклада зависи тепането в Кравария!