Last news in Fakti

15 Юни, 2024 09:55 1 265 5

За пръв път от 25 години индианско племе ще може да лови китове

  • сащ-
  • китове-
  • лов-
  • племе-
  • мака-
  • дело-
  • спечелено

Индианското племе "Мака" спечели съдебното дело в САЩ

За пръв път от 25 години индианско племе ще може да лови китове - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индианското племе мака спечели разрешение за лов на китове в САЩ за първи път от 1999 г. чрез съдебно решение. Това съобщи The Washington Post (WP). На 13 юни племето "Мака" получи дългоочаквано разрешение, което им позволява да уловят до 25 сиви кита, живеещи в североизточната част на Тихия океан през следващите 10 години.

Въпреки това на коренното население на Северна Америка ще бъде забранено да убива повече от три кита годишно. Популацията на този животински вид наброява около 20 000 индивида.

Китоловът традиционно е бил важен за Мака и остава на високо ниво до 1920 г., когато популацията на китовете рязко намалява. Въпреки това мака успява да ловува китове от време на време, последният път, когато това се случи през 1999 г., но през 2000 г. властите на САЩ официално забраниха улавянето на животни. Само 25 години по-късно макахът си възвръща това историческо право.

„Китоловът остава централен за идентичността, културата, съществуването и духовността на народа "Мака" и ние смятаме сивия кит за свещен,“ — каза председателят на Племенния съвет Тимъти Дж. Грийн – старши.

По-рано, на 28 март, кралят на местните новозеландци призова за равни права на хората и китовете. Той подписа декларацията, наречена "Whakaputanga Moana" (защита на океана). Според него се предлага да се признае наличието на личност при китовете, за да бъдат защитени като вид и да им се предостави правосубектност. В декларацията се посочва, че китовете споделят афинитет с местните народи, притежавайки духовна същност и жизнена сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 черноморски кит

    3 1 Отговор
    А цаца ще могат ли да ловят или само китове?
  • 2 Калпазанин

    16 2 Отговор
    Индиснци аборигени африканци са убивали колкото да се изхранват и оцелеят, аанглосаксонците не убиват те избиват за удоволствие

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Сталин

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Аз също много обичам да правя това.
    Правя го с най-голямо удоволствие.
  • 4 Сатана Z

    1 2 Отговор
    Циганска работа.Вместо да работят,се занимават с лов и риболов,което е хоби а не начин на изхранване.
  • 5 Олд Шетърхенд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    носърче идвам!