Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2024 13:15 2 896 71

Швейцарците се опасяват, че конференцията в Бюргенщок ще подкопае репутацията на страната

  • швейцария-
  • украйна-
  • среща

Страните от глобалния Юг не вярват в успеха на събитието

Швейцарците се опасяват, че конференцията в Бюргенщок ще подкопае репутацията на страната  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Много швейцарски граждани не вярват, че конференцията в Бюргенщок ще помогне за постигането на мир в Украйна и също се опасяват, че събитието ще подкопае репутацията на страната им. Това мнение изрази пред ТАСС швейцарският историк Себастиен Шазо.

Чазо е швейцарски историк и изследовател, специализиран в крайната десница. Той изучава влиянието на отбранителната индустрия на САЩ върху европейските медии.

Още новини от Украйна

„Дори сред тези, които се застъпват за активна швейцарска подкрепа за Украйна, възниква един основателен въпрос: струва ли си да харчите парите и да положите усилия за провеждането на това вероятно безсмислено събитие?" - той каза. Според него в Швейцария също предизвиква безпокойство фактът, че провалът на срещата „може силно да подкопае репутацията на страната“.

Чазо отбеляза, че по-голямата част от гражданите на Швейцария са неутрални и биха се радвали, ако страната им може да играе роля в постигането на мир. Мнозина обаче смятат, че срещата на върха няма да помогне за постигане на мирно разрешаване на конфликта в Украйна. „Рискува да се превърне в среща за подкрепа на Украйна с нейните обичайни съюзници“, изрази мнението си Шазо.

Той също подчерта, че страните от глобалния Юг не вярват в успеха на събитието. „Фактът, че Китай отказа да участва, както и фактът, че Бразилия ще бъде представлявана от посланик, а не от президента Луис Инасио Лула да Силва, предполага, че големите страни от така наречения глобален Юг не вярват в този формат“, - съобщи историкът.

Швейцария планира да проведе конференция за Украйна на 15-16 юни. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). На 10 юни властите обявиха, че 90 държави и организации са отговорили на поканата. По-специално представители на Бразилия, Китай, Саудитска Арабия и редица други страни няма да дойдат в Бюргенщок. Според някои медии броят на потенциалните участници е спаднал до 78. На 12 юни генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че също няма да отиде в Бюргенщок поради „други лични ангажименти“.

Според швейцарските власти Руската федерация не е сред поканените на конференцията. Според руския външен министър Сергей Лавров провеждането на подобно събитие е път за никъде. Руският президент Владимир Путин заяви, че конференцията в Швейцария за Украйна е трик за „подвеждане на дискусията“ и показване на легитимността на властите в Киев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН🇧🇬

    145 5 Отговор
    И без това Швейцария вече няма добра репутация.
    Откакто взе страната на Киев, и замрази руски активи, повече няма как да бъде неутрална.

    Коментиран от #15, #19, #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 лекуващ лекар

    106 3 Отговор
    Ако срещата на психично болните в Швейцария е относно капитулация на Русия, след „победа“ на съюзниците, означава да си признаят, че са част от военен съюз срещу Русия. Надявам се, че имат поне малко акъл да разберат, какво означава това. Но като гледам, колко са безотговорни, надеждата клони към ZERO !!!
  • 4 Неутралната

    64 3 Отговор
    Швейцария.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Верно усещане

    94 3 Отговор
    Зеха да се усещат каква глупост се заформя, особено след предложението на руския президент., но връщане назад няма. Предстои пореден безсмислен форум на запада.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 германеца

    43 2 Отговор
    Участието на Да Силва беше от особена важност , нали ? В събота милениума е непоносим факт, но забавен поради невежеството си .
  • 12 Ъхъ

    81 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хм...":

    Да им се чуди човек, защо се занимават с глупости! То си беше ясно, че ще е пълен провал и нацистки реваншизъм!

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    80 3 Отговор
    Швейцарските власти се изплюха върху авторитета на страната си,лишиха я от статуса и на неутрална държава пред света.И най-лошото е,че забравиха историята си и това,че съществуват благодарение на действията на Руската империя,ако не бяха руснаците тя отдавна щеше да е поделена.
  • 15 ко ти пука бе?

    6 66 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    200 рубли за един долар.началото на края ли е това?

    Коментиран от #17, #27, #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БЪЛГАРИН🇧🇬

    53 2 Отговор

    До коментар #15 от "ко ти пука бе?":

    Ами и на теб, кво ти пука, за рублата и долара?!😂😂😂
  • 18 Събраха се пациентите

    60 2 Отговор
    от европейските психодиспансери
  • 19 Хи хи хи

    65 5 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Ами че кво да правят хорицата !!!?
    Откакто янките им кастрираха банковата тайна нещо доходите им понамаляха.
    И те трябва да живеят от нещо

    Още новини от "мирната" конференция за усръйнъ !!!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    58 3 Отговор
    ГЛЕДАЙКИ ОНОВА ПОСМЕШИЩЕ БАЙ ДЪНЮ ,РАЗБИРАШ КАКЪВ Т@ШАК СА АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 22 Ъхъъъъъъ мозъци

    62 3 Отговор
    броят на потенциалните участници е спаднал до 78..... Бяха 120, после около 100, вчера 85 а вероятно ще са точно 61(с Главчо естествено)
  • 23 Ганчев

    6 41 Отговор
    Две години и от горе след СВО то , руснаците живеят все още по-добре от афганистанците.Има и гладни трябва да се отбележи.
  • 24 Ти си там играча

    5 29 Отговор

    До коментар #20 от "ОНЗИ":

    Черните са новите руснаци..аз по към фашистите клоня да си знаеш само
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЪХЪ

    1 30 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    Хората ще гледат да закрепят рублата по някакъв начин.Иначе ще трябва пак да изпращат хуманитарни.
  • 27 МИУИ ВАНИУИ

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "ко ти пука бе?":

    НЕ КУТКО ,ТОВА Е ОТ СЪРБЕЛА В ОТЗАДЗЕТО ТИ
  • 28 Ццц

    56 2 Отговор
    Предполагам, че този човек може да каже много за "влиянието на американската военна индустрия върху европейските медии" и темата е много интересна. Русия не беше поканена, а само нейните съюзници, за да може ако идат, да се тръби как Москва е изолирана и изоставена от своите. За щастие приятелството в този съюз не е като приятелството в нашия. Там нещата са на равностойно ниво и взаимно уважение, а не пирамида с една държава на върха. Иначе, че срещата в Швейцария ще бъде по-скоро комедиен бар с един шут и ядене и пиене за другите, беше ясно от отдавна. Присъстват 50-та васали на САЩ и няколко от хорска срама на ниво посланици. Какво да се очаква от среща, в която ще се обсъжда как победителят да капитулира пред победения и то без негово участие? Може би загубеняк, който се снима с гръб на общата снимка на срещата на Г-7?
  • 29 Дедо ви..

    48 2 Отговор
    Не само репутацията е подкопана, но и конференцията е провалена толкова си го могат запада, сапунения мехур се спука
  • 30 за съжаление

    53 2 Отговор
    на швейцарците това мероприятие действително ще подкопае репутацията на страната им. В момента за всички е ясно, че седянката се превърна в „среща за подкрепа на Украйна с нейните обичайни съюзници“, както се е изразил Шазо.
    Дори да допуснем добри и искренни намерения на швейцарците, то удивлява ината им да организират форум за мир, на който се кани само едната от заинтересованите страни. Факта, че от 160 поканени държави са се отзовали около 78, при това повечето са представени от нисък ранг дипломати, еднозначно показва, че освен звучен шамар за наркомана (и неговото виждане за мир), шамар получават и самите швейцарци. Рухва мита за добрата им дипломация и неутралитет. Света им показва, че не им вярва.
  • 31 Перо

    46 2 Отговор
    Репутацията на Швейцария отдавна е срината, след напускане на вековния неутралитет и взимане на страна за събитие, което иска да организира! Никой не вярва в мероприятие с този формат! Нито има статут, нито легитимация това събитие! Отново сборище за подкрепа на ционисткия, превратаджийски режим!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ааа...не бее,

    37 2 Отговор
    "неутрална"швейкцария се оказа съвсем не утрална!Особено след като ще дава оръжие за укра чрез швабия!
  • 34 На следващият подобен форум

    17 1 Отговор
    Може спокойно да го съберат и въдворят
  • 35 Хммммм ....

    39 1 Отговор
    Тези три точки били основни от решаващо значение: продоволствена сигурност, ядрена сигурност и връщане на децата..... От стотиците глупости предложени и наговорени от Зеленски в програмата остана само това хора ...... И се чудя кой въобще се върза да отиде на тази прайдерска сбирка

    Коментиран от #45

  • 36 Си научат мястото един ден

    18 47 Отговор
    Швейцарците взеха страна още като теглиха шута на руските бандити
    Балалайките се слушат само в Азия вече
    за вас Европа е до бодливата тел в Украйна това го запомнете добре

    Коментиран от #49, #56

  • 37 Отреазвяващ

    8 17 Отговор
    Правилно мисли народа,да слуша правителството!
  • 38 Световните боклуци

    44 17 Отговор
    се събраха. Военни хеликоптери ги возят. Армия с картечници и танкове ги пазят. Цирка е покъртителен но публика няма а и участниците решиха че не си струва мъката
  • 39 Хитлер измисли

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    "неутралния"статут на Швейцария поради финансови причини/да получава долари от сащ без да се разбере/!
  • 40 Отговор

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Добре сте другари дишайте":

    Жалък и смешен си.
    Справка: Това,което си написал.
  • 41 Следващият път ако може

    21 1 Отговор
    да е при горилите на Килиманджаро
  • 42 Света им тегли една майна

    34 1 Отговор
    но тея продължават с тъпотиите. Луд умора няма
  • 43 При цена на бензина

    36 1 Отговор

    До коментар #15 от "ко ти пука бе?":

    50р/литър се получава за един долар 4 литра бензин.
    Ако преведеме в лв. то един литър е 0,5лв. 50 стотинки литъра.

    Що ли не сме зле като руснаците.
  • 44 Ясна работата

    28 2 Отговор
    организаторите пак като във Давос ще запълват столчетата със български статисти за по 50 евро на ден и малко шведска масичка у фоето
  • 45 От останалите в програмата

    32 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хммммм ....":

    само три точки: продоволствената сигурност , ядрена сигурност и връщане на децата от Русия (които са само в болната глава на Зеленски)... Всички тези точки до една зависят само от Русия и няма въобще какво да се обсъжда а единствено може да се преговаря с Путин. Всичко друго е загуба на време и пари на данъкоплатците. Поне темата за Газа да присъстваше но от де акъл у тези недоразумения
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тази конференция беше обречена

    30 1 Отговор
    като безсмислена от самото начало, след като едната страна на конфликта не присъства на нея. Ами те могат, а като слушам всички безумия, като нищо и ще го направят, просто да обявят победата на Украйна и в техния виртуален свят тя ще има границите от 1991 г. А руснаците ще продължат да напредват реално. Много интересно до какво може да доведе.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кирил Петков

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Си научат мястото един ден":

    Ти па кой беше бе неща С тник ,че не мооа си спомня?

    Коментиран от #59

  • 50 Батето

    7 0 Отговор
    Шазо или Чазо?!

    Коментиран от #55

  • 51 хххх

    2 17 Отговор
    Е как ще я "подкопае" след като събира всички важни лидери от всички държави в Света? Тези добре ли са с мозъка?

    Коментиран от #53, #66

  • 52 хммм

    2 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хм...":

    Швейцария знаеш ли кога ще я стигнеш Алекоооо? НИКОГА!
  • 53 Статистик

    17 10 Отговор

    До коментар #51 от "хххх":

    Я прочети пак статията и виж кои НЯМА да дойдат? А Тия, които ще се домъкнат там, са второразредни чиновници! Даже Бай Пън и Гутериш минават по байпаса и ще пропуснат спявката!
  • 54 Поредната руска, нелепа хибридка...

    10 18 Отговор
    Изобщо не им пука на швейцарските граждани за тази среща...
  • 55 Добро утро

    0 13 Отговор

    До коментар #50 от "Батето":

    Най-вероятно ШИЗО...
  • 56 Булава

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Си научат мястото един ден":

    Не се притеснявай.Скоро ще намериш и твоето
  • 57 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "600 милиарда комара в блатото само че":

    Ами това значи,че и Тимбукту ни изпреварва!
  • 58 Чума

    21 1 Отговор
    Тези там са такава трето класна сбирщина, че дори не заслужават Путин да им изпрати един кинжал, както са се събрали на куп! Умните лидери затова и не отиват!
  • 59 Аз съм оня

    2 22 Отговор

    До коментар #49 от "Кирил Петков":

    Аз съм тоя който ти казва че путинистките фашисти ще ги виждаш само зад бодливата тел вече..както се полага
  • 60 Бог да пази света от войниии

    12 0 Отговор
    Ами като ги набутаха в тези обори за каква репотация говорим ЕЗЪК за светцкия живот който ни предложи технологията в 21век 😛 те на пикник ли са тръгнали??? 🙄 ЕЙЙ с тази управляващи света само се връщаме в 15век и тогава е било по изискано айде малоумие то стигна точка на кипенеее
  • 61 МиZирки сър!

    1 15 Отговор
    Без думи!
    Предава ТАСС ...
    Поредното разпространяване на московски опорки от 4хилядник !
    Богданова, чуваме ли си ?
  • 62 Ний ша Ва упрайм

    13 0 Отговор
    отиде репутацията на банките им
  • 63 САЩ и бандата му си правят конференция

    14 1 Отговор
    На 11 юни министърът на външните работи на Тайланд Марит Сангиемфонг предаде на руския си колега Сергей Лавров официално писмо за намерението на страната му да се присъедини към БРИКС, се казва в специално прессъобщение на ведомството, предава РИА Новости.

    "Министърът представи писмо, изразяващо намерението на Тайланд да стане пълноправен член на БРИКС, на г-н Сергей Лавров, външен министър на Русия, която в момента председателства БРИКС“, се казва в изявлението.
  • 64 Вижте сега тия конференции ги свиква

    11 2 Отговор
    силния.
    Росия засега не е съобщила кога ще бъде.
    Така че атланидите ронете съюзи от яд.
  • 65 Тахумба

    11 2 Отговор
    Аха! Сетили се за репутацията си. Ама като стане дума за много парички, Швейцария забравя за неутралитета си.
  • 66 Мишел

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "хххх":

    На срещата няма важни лидери. От 160 поканени държави, ще присъстват делегации на 93 страни. От тях 58 държави ще бъдат с делегации начело с държавните глави, 29- начело с министъра на външните работи, а 6 държави- начело с посланици ( Бразилия, Индонезия, ОАЭ, Филипините, ЮАР и Израел).
    Държавни глави в Швейцария, по континенти : Европа- 38 (вкл.Косово, Андора и Лихтенщайн), Северна и Южна Америка 9 ( Аржентина, Гватемала, Доминика, Канада, Колумбия, Коста-Рика, Чили, Еквадор), Африка 9, Азия и Океания 6 (Япония, Катар, Източен Тимор, Палау ,Фиджи ).
  • 67 Руска партенка

    1 11 Отговор
    Никой в Швейцария не се оплаква от нищо. Оплаква се Маша че не са я поканили на конференция която била "загуба на време".
  • 68 БРАВО

    6 0 Отговор
    То и светът не вярва.
  • 69 Павел пенев

    1 0 Отговор
    С тази псевдо мирна конференция, Швейцария доказва че не е неутрална държава,още повече че отдавна се е присъединила към санкциите на ЕС и НАТО. Русия да отказва участието си в каквито и да е събития организирани в нея.
  • 70 Срещата ще

    3 0 Отговор
    бъде като родителска среща в детска градина. Децата са добре, бързо усвояват нови знания, сега молим ако имат желание родителите да дарят средства за закупуване на нова пързалка, нова ограда, играчи и т.н.
  • 71 Напъхай си

    0 0 Отговор
    този фейк в О микрото!Да здравствует твоя мамочка!
Новини по държави: