Last news in Fakti

15 Юни, 2024 16:47 655 4

Швеция и Иран си размениха затворници

  • швеция-
  • иран-
  • затворници-
  • размяна

Скандинавската държава освободи осъдения бивш ирански служител Хамид Нури

Швеция и Иран си размениха затворници - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швеция освободи осъдения бивш ирански служител Хамид Нури, съобщи днес в "Екс" главният ирански представител по правата на човека Казем Гариб Абади, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той заяви, че Нури, който беше осъден за участието си в масова екзекуция на политически затворници в Иран през 1988 г., ще се върне в родината си до няколко часа.

От своя страна, шведският министър-председател Улф Кристершон обяви, че шведските граждани Йохан Флодерус и Саид Азизи, които са били задържани в Иран, се връщат в Швеция.

"Иран ги използва като пешки в игра на преговори с цел иранският гражданин Хамид Нури да бъде освободен от затвора в Швеция. Той е осъден за тежки престъпления, извършени в Иран през 80-те години на миналия век", каза Кристершон. "Като министър-председател нося специална отговорност за безопасността на шведските граждани. Поради това правителството работи интензивно по този въпрос, заедно с шведските служби за сигурност, които преговарят с Иран", добави той.

63-годишният Нури беше арестуван на летището в Стокхолм през 2019 г., а по-късно осъден на доживотен затвор за военни престъпления за масовата екзекуция и изтезанията на политически затворници в затвор в Иран през 1988 година. Той отрича обвиненията.

Флодерус е арестуван в Иран през 2022 г. и обвинен в шпионаж в полза на Израел и други тежки престъпления, за което се предвижда смъртно наказание.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 *.*

    2 1 Отговор
    Тоя на снимката е потомък на викинги.
  • 2 *.*

    4 1 Отговор
    ШВЕДСКА НАРОДНА ПРИКАЗКА:
    - Имало едно време, един дядо и две баби...

    А сега?
  • 3 Шцведското джудже

    3 1 Отговор
    на снимката, дозатри окончателно Швеция и подхилва!

    Кой да повярва, че дори в Швеция глобалистите ще успеят също да установят своя "еднопарийна" система. И вече на Швеция им остана само Грета Тунберг, като национална гордост.
  • 4 Киро

    2 2 Отговор
    Шведите ще се усетят ,че са избрали грешната посока ,но късно е ,краварите са жестоки ,бият по рогата !! Вижте Молдова и Армения ,захапаха ги фашистите и измъкване няма, жалко заради продажни президенти ,ще страдат народите им!!
Новини по държави: