Last news in Fakti

17 Юни, 2024 04:50 809 2

Джихадисти убиха над 100 войници от управляващата хунта в Буркина Фасо

  • бууркина фасо-
  • джихадисти-
  • хунта-
  • войници

Нападателите са част от свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Джамаат Нусрат ал Ислам уа Муслимин“

Свързаната с „Ал Кайда“ джихадистка групировка „Джамаат Нусрат ал Ислам уа Муслимин“ пое отговорност за нападение на 11 юни в Буркина Фасо, при което са убити над 100 войници на управляващата хунта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на „САЙТ Интелиджънс Груп“ (SITE Intelligence Group).

Говорител на управляващата хунта в Буркина Фасо не е отговорил на запитване на Ройтерс за коментар относно нападение в района.

САЙТ цитира изявление на групировката, в което се казва, че преди пет дни „бойци са щурмували военен пост в града, където са убили 107 войници и са установили контрол над обекта".

Няколко видеоклипа, споделени онлайн от бунтовниците, показват бурна стрелба около военната база. В друго видео се вижда показването на десетки оръжия и боеприпаси, както и най-малко седем войници, пленени от джихадистите, посочва Ройтерс.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери автентичността на видеоклиповете.

В продължение на повече от десетилетие джихадистите са убили хиляди и са разселили над два милиона души в Буркина Фасо. Боевете и несигурността застрашават и стабилността на региона, тъй като джихадистите, които контролират обширни територии в Буркина Фасо и Мали, ги използват като бази за нападения срещу други държави.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    5 0 Отговор
    Жестокост
  • 2 Гръч

    7 1 Отговор
    Джихадистите са подкрепяни от запада