Last news in Fakti

25 Юни, 2024 14:53 676 16

Мая Санду: Бъдещето на Молдова е в европейското семейство

  • молдова-
  • мая санду-
  • европейско семейство

Молдова се кандидатира за членство в Европейския съюз заедно със съседната си държава Украйна през 2022 година

Мая Санду: Бъдещето на Молдова е в европейското семейство - 1
Снимка: БГНЕС

Молдовската президентка Мая Санду приветства днешния старт на официалните преговори за присъединяването на Молдова към ЕС, подчертавайки, че бъдещето на страната ѝ е в европейското семейство, предаде Ройтерс, цитирано от БТА

Молдова се кандидатира за членство в Европейския съюз заедно със съседната си държава Украйна през 2022 година, дни след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари, осъдена категорично от Санду. Преговорите по присъединяването на Молдова и Украйна към ЕС започват днес.

Референдум за присъединяването към ЕС е насрочен в Молдова за 20 октомври тази година. Гражданите на страната ще отговорят на въпроса "Подкрепяте ли присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз?".

"Ние сме по-силни заедно", написа Санду в социалната мрежа "Екс". Прозападни и проруски партии си разменят от разпадането на Съветския съюз насам властта в Молдова, в която мнозинството от гражданите говорят на румънски език, но е налице и значително по брой рускоезично малцинство, посочва Ройтерс. Москва разположи войски в сепаратисткия регион Приднестровието, който се отцепи от властта на Кишинев след война в началото на последното десетилетие на миналия век.

Санду бе избрана за президент през 2020 година с предизборна програма за европейска интеграция на страната. Тя обвини Москва в намеса във вътрешните дела на Молдова и заговор за държавен преврат.

Вицепремиерът на Молдова за европейската интеграция Кристина Герасимов заяви на свой ред, че днешният ден е исторически. "Ние сме по-отдадени от всякога на мисията да реализираме стремежа на нашите граждани да станат част от европейското семейство", написа тя в "Екс".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    28 6 Отговор
    Европейско семейство няма, има лгбт общност в която две държави таковат всички останали, докато дълбоката държава зад океана ги такова тях. С едно изречение.

    Коментиран от #13

  • 2 честен ционист

    23 5 Отговор
    Тази душица с това хубаво име Мая е сбъркала семействата. Молдова заминава в еврейското семейство.
  • 3 Някой

    22 5 Отговор
    А не трябва ли бъдещето на една страна да се определя от народа ѝ? А не от една назначена агентка на чужда сила? Която даже има и чужд паспорт...
    Ама, на. Страх ги е да направят един референдум по наистина важните въпроси. Както в България политиците ги е страх от референдуми.
  • 4 И кой ще

    15 2 Отговор
    ви издържа. и вас?
  • 5 Злобното Джуджи

    11 3 Отговор
    Не разбирам защо всяка въшлива, бедна и умрела територия се бута при нас в Европа и се мисли че ще ги храним и ще имат метро и трамвай като в София ? Кой бил уж прек наследник на Сашето Македонски, кой на Цезар, кой на Извънземното пък накрая все до България опират и ни молАт на колене я за оръжие, я за Българско гражданство. Я суз от тук ма, бегай си в Кавказ 😆
  • 6 Мая Санду

    17 4 Отговор
    Сащиянска марионетка. Позната история. Тя ще се уреди с къщи и яхти, ще вкара тази нещастна страна в устата на чакалите, онези ще изядат и този народ, а тази ще изчезне с парите на "островите"! Кирокоркоро про 100-и..

    Коментиран от #8

  • 7 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    5 13 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС САЩ И ЕВРОПА!
    УЕЛКЪМ В ЕС, МОЛДОВСКИ БРАТЯ
  • 8 Цъ,. афца

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "Мая Санду":

    Никол не иска в кремльовския ну- ЖНИК и ком-фашистко маскал Робство
  • 9 Тия

    9 4 Отговор
    Даже и румънците ги не щат, а питат къде е Попова та къща
  • 10 Талибан

    7 3 Отговор
    И със двата танка на молдованите евро армията ще стане първа в света.
  • 11 хммм

    6 4 Отговор
    Бъдещето ви е където Путин каже!

    Коментиран от #12

  • 12 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "хммм":

    Мечтата на роба! Каквото поиска Господаря Путин! Сънуваш ли как му облизваш подметките?
  • 13 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Много напомня за Русия, където Путин клати Медведев, докато него самия го тресе Ролдугин. С едно изречение казано!

    Коментиран от #15

  • 14 сноу

    7 2 Отговор
    Майче,майче...дребно и още по-вредно зайче...Явно пак са ти възпалили досието сереуто..щото ти може и да забравяш, ама те никога...Вярно , тогава младо зелено ,тати партиен секретар,нпо,соросче без граници ,университетче с велики науки за демокрация ,ти си нашето момиче ...и т.н. Ей тука едно подписче, че се съгласяваш с всички наши ценности и си готова да ни помагаш да ги браним ...Докато един ден зър,зър...
  • 15 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Абе мани, щом англичаните се погнусиха от таа вакханалия у това семейство….какво да ти разпраам
  • 16 Ханзи

    2 1 Отговор
    Не, не е! Както си се засилила, бъдещето на Молдова е като това на Украйна и на всички други , изпитали на гърба си цветните евроатлантически революции.