Last news in Fakti

26 Юни, 2024 23:10 814 7

Преговорите за нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово в Брюксел останаха без резултат

  • преговори-
  • нормализация-
  • отношения-
  • сърбия-
  • косово-
  • брюксел-
  • жозеп борел

Борел призна, че разговорите, които е имал поотделно с двамата лидери днес, не са постигнали напредък

Преговорите за нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово в Брюксел останаха без резултат - 1
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти не се срещнаха днес в Брюксел, попарвайки надеждите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес, цитирано от БТА.

Това не беше тристранна среща, каза Борел след двустранни разговори с двамата лидери, въпреки че първоначално беше планирано да има среща между него, Вучич и Курти.

Сръбският президент каза, че днешната му двустранна среща с Борел и с пратеника на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак е била успешна, но до тристранна среща с косовския премиер не се е стигнало, тъй като Курти "не е посмял или не е искал" да се срещне с Вучич, предаде агенция Танюг.

Борел призна, че разговорите, които е имал поотделно с двамата лидери днес, не са постигнали напредък.

„За съжаление, днес не бе постигнат напредък по въпроса за прилагането на споразумението,“ заяви Борел, цитиран от Франс прес.

Разговорите трябва да бъдат подновени следващата седмица в Брюксел на ниво преговарящи, добави той.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят преговори за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

През март 2023 г., когато международната общност се надяваше, че е постигнат напредък в нормализирането на отношенията Белград-Прищина по време на среща на върха в Охрид, Северна Македония, сръбският президент отказа да сложи подписа си под споразумението. Оттогава нито Косово, нито Сърбия са изпълнили договореното.

Борел, цитиран от косовското издание "Коха диторе", каза още днес, че Курти е поставил три условия за продължаване на дискусиите - подписване на основното споразумение за нормализиране на отношенията от съответните премиери, изтегляне на възраженията внесени през декември от тогавашната сръбска премиерка Ана Бърнабич и предаване на косовските власти на Милан Радойчич, който е заподозрян за въоръженото нападение в Банска, Северно Косово, на 24 септември, когато група от около 30 въоръжени сърби нападна косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели.

Предвидената за днес срещата между Вучич и Курти трябваше да бъде първата от септември 2023 г., и да се възобнови диалогът на високо равнище, помрачен от множество неуспехи и безплодни срещи.

В навечерието на срещата на двамата лидери сръбският премиер Милош Вучевич каза в интервю за АФП, че Белград е готов да направи "компромиси".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    11 5 Отговор
    Дали Борел ще доживее да види, как Русия ги помирява за един ден?

    Коментиран от #4

  • 2 Смърфиета

    12 4 Отговор
    На среща в Москва, помирението може да дойде за един ден, ама Бореп не иска.
  • 3 Антикомунист

    8 8 Отговор
    Сърбите ще разберат по един или друг начин, че няма как да продължават да са разкрачени между Русия и Запада и че номерата на Тито от преди 50-60 години вече не минават. Светът е друг и няма как хем да се качат на Западният влак, хем да останат на Източната гара. "Откровенията " на Вучич за продажбата на боеприпаси на стойност над 800 000 000 долара , които са заминали в Украйна, всъщност показват, че в Белград са наясно с това. Сръбските "русофили", вероятно са взели за пример "челният опит" на българските си "колеги" и независимо от "любофта към братушките" , са запретнали ръкави да "помогнат" с каквото могат на Украйна. Реакцията на Запада към войната в Украйна, ясно показа и какво ще последва, ако от Белград се изкушат да предприемат, подтиквани от Кремълските бандити, своя "СВО" срещу Косово. Вучич няма кой знае какви опции за маневриране, като в това отношение си прилича с Орбан, Фицо и нашият Румен. За вътрешно ползване може да пробутва някаква руска демагогия, но когато нещата станат сериозни, ще изпълнява това, което Западът очаква от него.

    Коментиран от #7

  • 4 сигурно е

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    Борел ще надживее пусю.
  • 5 Математик

    3 0 Отговор
    Отрицателният резултат също е резултат.
  • 6 Сърбина никога няма да подпише

    0 0 Отговор
    Предложеното споразумение 🧐
    Те просто бавят времето, за да изстискват още пари от нас. Нямат никакво намерение да признават Косово 🧐🧐🧐
    Играта на Сърбия е да източи ЕС, докъде търси подкрепа от Путин и Си за да оплячкоса съседите си🧐
    Това е геноциден народ🧐🧐🧐
  • 7 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антикомунист":

    Който може го може.
Новини по държави: