Last news in Fakti

29 Юни, 2024 04:34 2 034 5

Хусите атакуваха четири кораба в Червено и Средиземно море

  • хуси-
  • йемен-
  • кораби-
  • израел

Бунтовниците продължават да оправдават нападенията с подкрепата си за палестинците във войната между Израел и Хамас

Хусите атакуваха четири кораба в Червено и Средиземно море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за нападение срещу плавателен съд, плаващ под флага на Либерия в Червено море, който според британска морска агенция е оцелял след пет атаки с ракети, като същевременно заявиха, че са атакували три други плавателни съда, включително два в Средиземно море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подкрепяните от Иран хуси твърдят, че атаките им срещу морските пътища са в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и ислямистката военна групировка "Хамас".

Яхия Сари, военният говорител на хусите, каза в телевизионно изявление, че групировката е изстреляла балистични ракети по петролния танкер "Делоникс" (Delonix) и че той е бил поразен с "пряко попадение".

По-рано снощи обаче Британската организация за морски търговски операции (UKMTO) заяви, че корабът, който е бил атакуван на 150 морски мили северозападно от йеменското пристанище Ходейда, не е получил никакви щети и се е насочил на север.

Сари също така заяви, че хусите са атакували кораба "Йоанис" (Ioannis) в Червено море, както и петролния танкер "Уейлър" (Waler) и кораба "Йоханес Мерск" (Johannes Maersk) в Средиземно море.

Той каза, че корабът "Йоханес Мерск", който е собственост на компанията "Мерск" (Maersk) и е вторият по големина контейнеровоз в света, е бил взет на прицел, защото принадлежи на "една от компаниите, които най-много подкрепят ционисткото образувание и най-много нарушават решението за забрана на достъпа до пристанищата на окупирана Палестина".

Международното корабоплаване страда от смущения от ноември насам заради нападенията в региона, предприети от хусите, отбелязва Ройтерс. Много кораби предпочитат да избегнат маршрута през Червено море до Суецкия канал, като вместо това предприемат по-дългото пътешествие около южния край на Африка.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    26 7 Отговор
    Едно голямо о браво на хусите, нямало щети а няма и един загинал еврейски войник затова и там ще правят втора мобилизация, и укрите и те безсмъртни, Кот залъгвате бря? Деца ли. Имам чувството че времето на ядрените бомби ще дойде ненадейно от това криене на истината

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хусите

    4 15 Отговор
    Пак са яли магически гъбки. Следващият път ще ударят кораб на Луната.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    10 4 Отговор
    "Бунтовници" или "диктатори" са всички който не целиват краварски правоверни ъзове !!

    Йофтина пропаганда ,сърр !

    Нека ритат кравари и пудели !!
  • 5 Тиготури хус

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    в газа-ивицата.