Last news in Fakti

30 Юни, 2024 04:46 2 356 12

Скопие: Преброяването в Албания не отразява реалния брой на етническите македонци

  • северна македония-
  • албания-
  • преброяване

Министерството на външните работи изразява недоволство и остра реакция спрямо използването на термина "северномакедонци"

Министерството на външните работи на Република Северна Македония изрази загриженост относно данните от преброяването, проведено в Албания през 2023 г., заради "публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова, цитирана от dariknews.bg.

В съобщението си Министерството на външните работи в Скопие изразява недоволство и остра реакция спрямо използването на термина "северномакедонци".

Посланикът на Северна Македония в Тирана ще бъде привикан "с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания".

"В предстоящия период Министерството на външните работи (на Република Северна Македония) ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите и с представителите на македонската общност в Република Албания по отношение на тяхното културно и социално популяризиране в рамките на албанското общество, което, за съжаление, беше напълно пренебрегнато от предишната политическа формация у нас", пише в съобщението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Mедиите в Северна Македония публикуваха множеството гневни реакции в страната отностно преброяването в Албания, в което има повече декларирали се като българи, отколкото като македонци. Причината за негативните реакции е намалелият брой на вписалите се в преброяването в Албания в графата „македонци” – 2281, при 5512 на преброяването през 2011 година. При преброяването, което се проведе миналата година в Албания, като българи са се определили 7057 граждани, а според председателя на партията в Албания "Македонският алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски причината за това е „натискът от страна на България към македонците да се регистрират като българи и условието за получаване на български паспорти" и че Албания е признала „несъществуващото българско малцинство”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    52 1 Отговор
    Ми да! Македонците са 0. Няма такива. И малкото, които са се писали македонци, всъщност са българи.
  • 2 Лост

    31 0 Отговор
    Ами правилно е да са недоволни .Това са западно македонци.
  • 3 Крокодил

    50 0 Отговор
    Ами вярно ще са ясни. В Албания бългаеи, в Гърция българи, в косоео българи, у Сърбия българи, в България българи. А в СМ черна дулка българи няма. Що ми?
  • 4 Директна намеса

    47 0 Отговор
    Това е директна намеса във вътрепните работи на суверена страна. Човек може да се самоопредели към коя етническа и национална група принадлежи. Другарете северномакедонци могат да констатират, дека се е установила историчната истина.
  • 5 свидетел

    50 0 Отговор
    в Албания никога не е имало македонци !
  • 6 НЕ САМО В АЛБАНИЯ

    47 0 Отговор
    НИКАДЕ НЯМА МАКЕДОНЦИ ОСВЕН В НЯКОИ СЪРБОМАНСКИ КРАТУНИ
  • 7 ..............

    24 0 Отговор
    Тия верно не са добре.
  • 8 Перо

    28 0 Отговор
    Албанците много пъти заявиха на северните македонци, че господ ги е направил българи, а Тито македонци!!! Какво смущаващо има в преброяването? Хората, които не са на територията на РСМ не се страхуват да разбират и самоопределят идентитета си!
  • 9 Перо

    31 0 Отговор
    Просто преброяването е било обективно, а не измислено, фалшифицирано и под заплаха в РСМ!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    С. македонците си мислеха, при един конфликт с Албания да го разменят това свое малцинство с албанците от С. М. Провалихме им плана..., но България нищо не печели от това!
  • 11 Анонимен

    10 0 Отговор
    Дебели глави,няма оправия с тия хора,не та не,кога ще им дойде акъла,не знам!?
  • 12 Тот

    4 0 Отговор
    То в Албания вече само сърбите се броят като македонци.
Новини по държави: