Last news in Fakti

2 Юли, 2024 12:51 844 13

Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва

  • нидерландия-
  • положи клетва-
  • дясно правителство-
  • герт вилдерс

Новото правителство ще бъде водено от независимия Дик Схоф

Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва - 1
Снимка: БГНЕС

Новото нидерландско правителство положи клетва. Тази промяна идва близо година след оставката на предишния министър-председател Марк Рюте. Начело на тази нова администрация е Партията на свободата, ръководена от крайнодесния популист Герт Вилдерс, предава News.bg.

Вилдерс, чиято партия спечели миналогодишните парламентарни избори, няма да бъде част от правителството, но ще продължи да води партията си от парламента. Той успя да сключи коалиционно споразумение с три други консервативни партии през май, след като се отказа от стремежа си да стане премиер.

Новото правителство ще бъде водено от независимия Дик Схоф, който е бивш ръководител на нидерландската разузнавателна агенция AIVD и старши служител в министерството на правосъдието. Схоф беше предложен, за да се облекчат опасенията на коалиционните партньори на Вилдерс относно неговата анти-ислямска реторика.

Вилдерс, който живее под строга охрана от 20 години заради ислямистки заплахи за живота му, заяви, че няма да промени тона си и миналата седмица каза на своите 1.4 милиона последователи в социалните мрежи, че все още смята исляма за "отвратителна, насилствена и омразна религия." Той е избрал твърдолинейни представители от своята партия за министерски постове, включително някои, които в миналото са твърдели, че правителството активно работи за замяна на нидерландското население с имигранти.

Новото правителство ще трябва да се придържа към споразумението, постигнато между четирите партии, което предвижда ограничаване на имиграцията и изключения от правилата на ЕС за убежище и околна среда. Схоф и неговият екип се очаква да представят подробни планове до септември.

Нидерландия изпадна в рецесия миналата година, а коалиционното споразумение предвижда бюджетният дефицит на правителството да се доближи до максималното допустимо ниво от 3% според правилата на ЕС. Това ще бъде първото правителство от 2010 г. без Марк Рюте, който ще стане генерален секретар на НАТО през октомври.

Рюте, най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия, се оттегли с телевизионно обръщение, в което подчерта необходимостта от сътрудничество. "Нидерландия има уникална традиция на компромис и поемане на отговорност, и е важно да запазим това," каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 2 Отговор
    Нидерландските фашаги ще върнат на Ганчо неопределен брой талибани по въздушния Шенген. Ще ви ги пробутат като студенти. То между другото талибан се превежда като студент, каква ирония само.

    Коментиран от #7

  • 2 Русофилчо

    3 13 Отговор
    Положиха клетва и веднага пращат Ф-16 на укрите. А толкова се радваха руснаците.

    Коментиран от #6

  • 3 Град Козлодуй

    7 0 Отговор
    Политиката е Власт и Интереси
  • 4 СМС от Жорж Ганчев

    8 4 Отговор
    Защо няма един цветнокож в правителството на робовладелческа Нидерландия, а Бълагария е длъжна да има огромна турска партия и кой още знае колко прокси турски партии, скрити зад ИТН, Величие, та дори и Възраждане? Не ме гледай умно, българино!

    Коментиран от #13

  • 5 Време е!

    14 2 Отговор
    Рюте влиза в затвора!

    Коментиран от #9

  • 6 честен ционист

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилчо":

    Нищо не пращат, само са пристанище за БГ Еф-ките, а Баце така и не направи писта в България да става за прахосмукачките.
  • 7 Град Козлодуй

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Моля няма такова нещо Като Честен ционист
  • 8 Дрън дрън та пляс

    8 0 Отговор
    Опаа и тука дясно, Аналенче, Урсулке! Ко праийм сега
  • 9 честен ционист

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Време е!":

    Само че влиза в Чёрный дельфин
  • 10 хххх

    5 1 Отговор
    То не е дясно, а е центристко правителство!!
  • 11 Перо

    14 0 Отговор
    И новото правителство на Алтернатива за Германия ще положи скоро клетва, преди това Льо Пен във Франция! Примката около джендърията се затяга, в световен мащаб!
  • 12 ван ейк

    4 0 Отговор
    Клетвата е положена пред ислямския халифат там.Честито!
  • 13 Точен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "СМС от Жорж Ганчев":

    Възраждане остана единствената българска партия в НС, затова и сценаристите от Козяк я хулят. И Величие се осветиха като американски проект. А ПП/ДБ забравиха ли ЗАПИСА? За ДПС е ясно - уж Пеевски е атлантик, ама от Босфора ги командорят.
Новини по държави: