Last news in Fakti

4 Юли, 2024 10:42 821 9

Адвокат на Тръмп обжалва присъдата в Ню Йорк, позовавайки се на решение на Върховния съд

  • адвокат-
  • доналд тръмп-
  • обжалва-
  • присъда-
  • ню йорк-
  • решение-
  • върховния съд

Главният съдия Джон Робъртс постанови, че президентите "не могат да бъдат преследвани за упражняване на основните си конституционни правомощия"

Адвокат на Тръмп обжалва присъдата в Ню Йорк, позовавайки се на решение на Върховния съд - 1
Снимка: БГНЕС

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опита да оспори присъдата на бившия президент за намеса в изборите в процеса в Ню Йорк, твърдейки, че доказателствата, използвани за осъждането на Тръмп, сега представляват "официални действия", които са защитени с президентския имунитет, цитирано от News.bg.

В интервю за CNN, адвокатът Уил Шарф също твърди, че опитите на Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. се квалифицират като официални действия, които биха предпазили бившия президент от наказателно преследване.

Интервюто на CNN се случи часове след решение на Върховния съд, което обяви, че Тръмп е поне частично освободен от престъпления, които е извършил, докато е бил на поста.

Главният съдия Джон Робъртс постанови, че президентите "не могат да бъдат преследвани за упражняване на основните си конституционни правомощия", добавяйки, че Тръмп "има право поне на предполагаем имунитет от наказателно преследване за своите официални действия".

Въпреки че не представляваше Тръмп по време на процеса в Ню Йорк, Шарф каза, че вярва, че решението на Върховния съд трябва да доведе до отмяна на присъдата на Тръмп.

"Това, което имаме в Ню Йорк, е ситуация, при която значителен брой официални действия на президентството - неща, които смятаме за официални действия - бяха използвани като доказателство в подкрепа на обвиненията в този процес в Ню Йорк", каза Шарф. "Смятаме, че това опорочава този процес."

"Най-малкото заслужаваме нов процес, при който тези действия попадат под президентския имунитет и няма да бъдат използвани като доказателство", каза той.

Съобщава се, че правният екип на Тръмп е изпратил писмо до съдия Хуан Мърчан с молба за оспорване, която може да забави присъдата на Тръмп по делото. Датата на произнасяне на присъдата в момента е определена за 11 юли, четири дни преди началото на Републиканската национална конвенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    3 0 Отговор
    Дементиралите демократи всячески се опитват да спечелят служебно мача.
  • 2 Тръмп

    2 0 Отговор
    Това е новия президент !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Избирател

    1 0 Отговор
    "президентите "не могат да бъдат преследвани за упражняване на основните си конституционни правомощия"

    Е как бе в "демократичния запад" всеки който не служи на "дълбоката държава" и има различно мнение може да бъде преследван, че даже и президентите пък какво да говорим за обикновените граждани. По медиите може да има само "праведна" пропаганда и нищо друго - даже и президенти като Орбан трябва да се оплюват и заклеймяват че първо мислят за държавата си а не за интересите на краварите. Това че в конституцията е предвидено че някои имат имунитет важи само за хората на "дълбоката държава" и за никой друг.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.