Last news in Fakti

4 Юли, 2024 12:20 460 2

Президентът на Филипините насърчава мир в Южнокитайско море

  • филипини-
  • президент-
  • насърчава-
  • мир-
  • южнокитайско море

Ситуацията ескалира миналия месец, когато филипинският флот обвини бреговата охрана на Китай в агресивно прихващане на техните кораби, което доведе до раняването на моряк.

Президентът на Филипините насърчава мир в Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши направи крачка към мирa, като инструктира въоръжените си сили да намалят напрежението в Южнокитайско море, съобщава Ройтерс. Развитие, което следва неотдавнашно споразумение между Манила и Пекин за възстановяване на доверието и по-добро справяне с морските спорове. Дискусиите се проведоха в Манила, предава News.bg.

Военните открито призоваха Китай да върне иззетите огнестрелни оръжия от персонала на филипинския флот, и да плати компенсации за повреда на кораби, възлизащи на приблизително 1 милион долара. Генерал Ромео Браунър, след среща с президента Маркос, подчерта необходимостта Китай да покрие разходите, направени по време на мисия за доставки във Втората Томасова плитчина.

Ситуацията ескалира миналия месец, когато филипинският флот обвини бреговата охрана на Китай в агресивно прихващане на техните кораби, което доведе до раняването на моряк.

Филипините поддържат присъствие във Втората Томасова плитчина от 1999 г. насам, стратегически ход за отстояване на морските им претенции.

Обсъждана е и възможността да се търси обезщетение за медицинските разходи на пострадалия моряк.

Китай, който претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море, настоява, че действията му са законни и продължава да отхвърля решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд в Хага, който установи, че обширните морски претенции на Пекин нямат правно основание.

Филипинските военни проучват различни стратегии за своите операции в оспорваните води, като се стремят да продължат мисиите за доставки без ескалация на напрежението.

Генерал Браунър подчерта значението на гарантирането на безопасността и свободата на корабоплаването за техните войски, цел, която остава първостепенна сред тези дипломатически усилия.

Филипините намират деликатен баланс между отстояването на своите морски права и търсенето на мирно разрешаване на продължаващите спорове в Южнокитайско море. С подновените усилия за дипломатически отношения с Китай, има надежда за по-стабилно и съвместно бъдеще в този жизненоважен регион.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    3 0 Отговор
    Щом се нарича Южнокитайско море ,америте кванработа имат там?Началото на края,полека ,полека ще бъдат наритвани отвсякъде.Ееее ,не живейте с илюзията ,че ще се случи изведнъж за 2-3 години.
  • 2 Шмъркан

    2 0 Отговор
    Насърчава замир като разполата на островчето си американски ,повтарям американски ракети Томахоук.Къде ти е логиката бе гусин прессидент тия ракети бият на 2000 километра? Ще защитаваш Филипините на 2000 километра или интересите на окупаторите на 15000 км !!!???