Last news in Fakti

4 Юли, 2024 13:37 558 0

Управляващата коалиция в Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори в страната

  • румъния-
  • коалиция-
  • обяви-
  • дати-
  • президентски избори-
  • парламентарни избори

Предстоящото правителство е изправено пред трудната задача да намали огромния бюджетен дефицит и да приложи реформи, които са от решаващо значение за достъп до милиарди от фондовете на ЕС

Управляващата коалиция в Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните социалдемократи и дясноцентристките либерали, договори провеждането на президентски избори на 24 ноември и 8 декември, като между тях ще се проведат и парламентарните избори, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Коалицията, която планира да остане заедно след парламентарните избори през декември, е изправена пред предизвикателството да избере отделни претенденти за наследник на отиващия си президент Клаус Йоханис, което може да доведе до някои трудни дискусии, тъй като Йоханис, бивш лидер на Либералната партия, приключва последния си мандат на поста този декември.

Коалицията, която се събра в края на 2021 г., показа единен фронт в последно време. По време на изборите за Европейски парламент през юни те обединиха усилията си и грабнаха 48,6% от гласовете. Въпреки това на местните избори, проведени в същия ден, те избраха отделни кандидати, като социалдемократите осигуриха 37,6% от гласовете, а либералите - 32,3%. Междувременно крайнодясната партия AUR остава третият най-популярен избор, макар и със значителна разлика.

Предстоящото правителство е изправено пред трудната задача да намали огромния бюджетен дефицит и да приложи реформи, които са от решаващо значение за достъп до милиарди от фондовете на ЕС.

След като президентството контролира външната политика, следващият президент ще има ключова роля, особено в поддържането на подкрепата на Румъния за Украйна на фона на продължаващото напрежение. Тъй като кандидатската листа все още се оформя, социологическите проучвания все още не показват ясен фаворит.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: