Last news in Fakti

5 Юли, 2024 10:18 1 041 9

Водещи фигури на британската Консервативна партия губят местата си в парламента

  • великобритания-
  • консервативна партия-
  • парламента-
  • избори-
  • парламент-
  • водещи фигури

Първият, който загуби „своята крепост“ в Северен Лондон, беше британският министър на отбраната Грант Шапс, който отстъпва депутатското си място в полза на кандидата на лейбъристите

Водещи фигури на британската Консервативна партия губят местата си в парламента - 1
Снимкa: БГНЕС

Няколко бивши министри и високопоставени фигури от отиващото си британско консервативно правителство бяха победени на вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес, цитирано от БТА. Тези резултати вероятно ще станат причина за сериозни последици за бъдещето на торите, които ще трябва да се възстановят след историческото си поражение, в момент, когато изглеждат разкъсвани между дясното крило и центристкото течение.

Първият, който загуби „своята крепост“ в Северен Лондон, беше британският министър на отбраната Грант Шапс, който отстъпва депутатското си място в полза на кандидата на лейбъристите. Шапс, който беше ключова фигура в управляващата от 14 години Консервативна партия и верен поддръжник на отиващия си министър-председател Риши Сунак, отговаряше за отбраната от август 2023 г., като през последните години е заемал няколко министерски поста.

Малко след това последва поражението на Пени Мордонт, която отговаряше за отношенията с парламента. Като кандидат в южния пристанищен град Портсмут, тя също беше победена от представител на лейбъристите.

Друг удар за консерваторите е загубата на депутатското място от Джейкъб Рийс-Мог, който беше победен от лейбъриста Дан Норис в новия избирателен район Североизточен Съмърсет и Ханъм. Петдесет и пет годишният бивш министър за Брекзит беше избиран за член на парламента от Североизточен Съмърсет през 2010 г., 2015 г., 2017 г. и 2019 г. - когато спечели 50,4% от гласовете.

В парламента не влиза и бившата министър-председателка Лиз Тръс, която през 2022 г. стана най-кратко управлявалият премиер на страната – едва 44 дни, след като предизвика срив на пазара на облигации и срив на британската лира. Тръс остана след кандидата на лейбъристите Тери Джерми в своя избирателен район Югозападен Норфолк в Източна Англия.

От друга страна, няколко други популярни имена от Консервативната партия запазиха местата си, включително министърът на финансите Джереми Хънт, бившата министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман и Кеми Бейдънок, министърка на търговията в правителството на Риши Сунак, чието име е често споменавано като евентуален кандидат за поста на лидер на торите след поражението.

Председателят на партията Ричард Холдън едва успя да спаси мястото си с 20 гласа срещу опонента си от лейбъристите след продължително преброяване. Той беше издигнат в смятан за сигурен избирателен район, намиращ се на няколкостотин километра от този, в който беше избран преди това.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 1 Отговор
    А у нас от 35-40 все същите мутри.
  • 2 🍊🍋🇧🇬

    8 1 Отговор
    В Англия (Великобритания) нищо няма да се промени, Войната е на дневен ред.
  • 3 Демократ

    18 0 Отговор
    Така се правят избори в демократична държава с население 50 млн. Един ден през седмицата, резултатите се обявяват същия ден, загубилите изборите поемат отговорността си, спечелилите изборите днес на обяд ще получат от краля поста премиер и ще съставят правителство, което веднага започва да работи. Как го правят нашите мафиоти, които са там, не искат да се научат. Не може да ни бъде спестен този тормоз, наречен избори, в България. 34 години няма проведени нито едни честни избори и затова бандитите са си във властта, държат парите и контролират всичко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    7 0 Отговор
    Чак сега ли се сетихте, че вчера консерваторите във Великобритания загубиха катастрофално? Пресрамете се и кажете резултатите, де.
  • 6 ю ка ка

    6 0 Отговор
    Бандата на риши бунак от Бангалуру не са никакви консерватори. Само името са откраднали. Тия са долни крайно леви фашисти към бялата раса деМонкрати по модел на демоНкратическата партия в сащ.
  • 7 Морски

    4 0 Отговор
    Никакво значение няма това,просто един боклук заменя друг боклук
  • 8 Тонката

    7 0 Отговор
    "Първият, който загуби „своята крепост“ в Северен Лондон, беше британският министър на отбраната Грант Шапс..."

    И този беше много войнствено настроен, но вече е част от историята на британската глупост.....
  • 9 Дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "специализиран автомобил ВОМА":

    Чаавето е аут
    Ама тука ще го кажат утре за по сигурно.
Новини по държави: