7 Юли, 2024 04:46 1 697 5

Мигранти - работници протестираха в италианския град Латина

  • протест-
  • италия-
  • мигранти

Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" (CGIL)

Мигранти - работници протестираха в италианския град Латина - 1
Снимка: Фейсбук

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно, предаде БНР.

Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията.

Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес, която експлоатира и убива“.

Става дума за система, наречена caporalato, която съществува от далечните времена - да се наема нелегално ниско платена работна ръка, без осигуровки, грижи и права за тези хора.

Протестът в Латина бе предизвикан, след като работник от Индия се нарани по време на работа и работодателят му не извика линейка, а го остави пред дома му. Впоследствие човекът почина.

В Латина участваха над 40 организации не само на мигранти - работници, повечето от индийски произход, работещи на черно и нископлатени дори до две евро на час.

В словото си президентът на синдиката "Генерална конфедерация на труда" Маурицио Ландини каза:

"Тази икономическа дейност на производство, която използва и убива, трябва да бъде спряна. Трябва да се забрани. Недопустимо е да има три милиона души принудени да работят на черно и без документ за пребиваване. Трябва да се вдигне глава и това да го поискаме от онези, които в тази страна носят публична и политическа отговорност“.

На митинга присъства лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте и други представители на опозицията.

Източник: bnr.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 работещи на черно

    8 5 Отговор
    Да се върнат в Африка и да бачкат на бяло.
  • 2 Факт

    7 0 Отговор
    Италия е свършена ниска раждаемост китайци а сега и индиици.

    Коментиран от #5

  • 3 факуса

    1 0 Отговор
    ауу недоволни от рая на зонзта,пъпеша що ги тормози нещастните хорица
  • 4 Ергатис

    2 1 Отговор
    В Гърция ако някой мисли че е по различно много се лъже , все още има плантации с нашенски и други националности роби които бачкат на слънцето без никакви документи. Местната полиция знае но никога няма да навреди на феодалите които държат робите.
  • 5 Така Така

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    За щастие скоро ще приключи евроейският съюз
Новини по държави: