9 Юли, 2024 05:56 795 0

Продължават противоречията между Израел и "Хамас" в преговорите за примирие

  • израел-
  • хамас-
  • преговори-
  • газа

Епископалната църква на Йерусалим и Близкия изток протестира срещу затварянето на арабската англиканска болница "Ал Ахли" в град Газа

Високопоставени представители на САЩ са в Кайро за преговори за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", но все още има различия между двете страни, заяви снощи говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кърби заяви, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс и пратеникът на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк са в Египет, където в снощи са се срещнали със своите египетски, израелски и йордански колеги. Той добави, че през следващите няколко дни ще има последващи дискусии.

"Работим по този въпрос много, много усилено. И все още остават някои различия в позициите на двете страни, но нямаше да изпратим екип там, ако не смятахме, че имаме шанс ", каза Кърби. "Опитваме се да преодолеем тези различия по най-добрия възможен начин", добави той.

Кърби също така повтори позицията на Вашингтон, че Израел трябва да направи повече за защита на цивилното население.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност каза и че не очаква промяна в поведението на Иран след избирането на относително умерения Масуд Пезешкиан за президент. Кърби добави че САЩ не са готови да възобновят ядрените преговори с Иран.

Междувременно Епископалната църква на Йерусалим и Близкия изток протестира срещу затварянето на арабската англиканска болница "Ал Ахли" в град Газа в резултат на евакуацията на няколко жилищни квартала, разпоредена от израелските военни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление, публикувано от името на Йерусалимската епархия, се казва, че болницата е била "принудена от израелската армия да затвори".

Вчера вечерта в непосредствена близост до болницата е имало голям брой стрелби от безпилотни самолети, се казва в текста.

"Последва съобщение на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана), че районът е обявен за червена зона и че всички трябва незабавно да се евакуират от всички сгради, включително от болницата", става ясно от изявлението.

Израелските военни не дадоха коментар по случая.

Новите заповеди за евакуация на палестинските семейства и жителите на няколко източни предградия на град Газа предизвикаха нова вълна от разселване на хиляди хора.

В момент, когато пострадалите палестинци имат малко възможности за лечение, затварянето на болницата принуди палестинските здравни служители да преместят ранените и пациентите в друга болница в северната част на ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

"Протестираме срещу затварянето на нашата болница по възможно най-категоричен начин. Във време на военни действия и големи страдания е от съществено значение да се поддържат спешни здравни услуги за лечение на ранените и умиращите", се казва в изявлението, цитирано от архиепископ Хосам Наум, англикански епископ на Йерусалимската епархия.

Архиепископ Наум призова Израел да позволи отварянето на болницата и да прекрати нападенията срещу цивилни. Той призова воюващите страни да постигнат незабавно прекратяване на огъня.

Израел отрича да е извършвал умишлени атаки срещу цивилното население, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА