11 Юли, 2024 06:02 727 1

Мирните преговори в Южен Судан са пред провал

  • судан-
  • преговори

Причината е нов закон за сигурността

Мирните преговори в Южен Судан, които бяха изведени почти до край, се сблъскаха с неочаквана спънка, след като, за да подпишат предложеното споразумение, опозиционните групировки поискаха да отпадне одобрен законопроект, който позволява задържането на хора без заповед за арест, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От май Кения е домакин на срещи на високо ниво между представители на правителството и бунтовническите опозиционни формирования, които не участват в споразумението от 2018 година, сложило край на петгодишната гражданска война, при която загинаха около 400 000 души, а милиони бяха разселени от родните им места. Въпреки споразумението в страната с население 9 милиона души често избухва насилие.

Паган Амум, преговарящ от страната на Алианса на опозиционното движение на Южен Судан, каза снощи пред АП, че ще бъде „безсмислено да се подписва каквото и да било споразумение, ако драконовският Закон за националната сигурност бъде подписан от президента и влезе в сила“.

Миналата седмица парламентът гласува в полза на законопроекта от 2015 г., а президентът Салва Кийр Маярди трябва да го подпише в рамките на 30 дни, за да започне той да се прилага. Това става преди първите избори в историята, които ще бъдат проведени в страната на 22 декември.

„Този закон нарушава фундаменталните права и свободи на южносуданските граждани. Той елиминира политическото пространство“, каза Амум. „Не може да има мир или демокрация с такъв закон“, добави той.

Присъстващият на преговорите изпълнителен директор на неправителствената организация „Овластяване на общността за напредък“ (Community Empowerment for Progress Organization) – Едмънд Якани, разкритикува законопроекта и каза, че той „създава негативна атмосфера по време на преговорите“.

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ също призова президента да отхвърли спорния законопроект, като посочи, че в бъдеще той ще подкопае още повече правата на човека и ще укрепи агенциите за национална сигурност, които имат дългогодишна история на нарушения на правата.

По време на преговорите, наречени „тумаини“, което на суахили означава "надежда", беше изготвена чернова на споразумение, предлагащо удължаване на преходния период в страната с отлагане на предстоящите избори, за да бъде дадена възможност за завършване на конституцията и на изборните закони, както и да се установят граници на избирателните райони и единни сили за сигурност, което беше предложено в мирните преговори през 2018 г.

Представителите на някои западни страни също предложиха отлагане на изборите, „за да се гарантира свободно и прозрачно гласуване“. Президентът Салва Кийр Маярдит обаче е категоричен, че изборите трябва да се проведат през декември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    0 0 Отговор
    Мого цръни бе!! Ако тава са им тамошните бели, представям си какви ще да са им ромите. Сигур са толко цръни, та и по среди белио ден са не видат.