12 Юли, 2024 11:53 758 0

Опозицията в Албания протестира, иска оставката на премиера Еди Рама и го обвинява в корупция

  • албания-
  • протести-
  • опозиция-
  • оставка-
  • еди рама-
  • обвинява-
  • корупция

Рама е на власт от 2013 г. и оттогава печели всички парламентарни и местни избори.

Опозицията в Албания протестира, иска оставката на премиера Еди Рама и го обвинява в корупция - 1
Тирана, Албания, 19 април 2024 г./Снимкa: БГНЕС

Поддръжници на опозицията в Албания излязоха на протест, като хората настояват за оставката на премиера Еди Рама и го обвиняват в корупция, предаде "Ройтерс", цитирано от БТА.

Хиляди привърженици на Демократичната партия се събраха пред офиса на Рама, а по-късно и пред кабинета на кмета на Тирана, който също е от Социалистическата партия на премиера, като замеряха сградата на правителството и кметството с бензинови бомби.

Полицията е потушила пожарите от бомбите и не се съобщава за ранени или по-сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи, които също пискаха освобождаването на опозиционния лидер Сали Бериша, който беше държан под домашен арест и разследван за предполагаема корупция, докато беше министър-председател между 2005-2013 г.

Бериша отрече да е извършил нарушение, като обвини Рама в политическа вендета, целяща да накара опонентите да млъкнат. Настоящият предмиер на няколко пъти е отричал това обвинение, като все още прокурорите не са решили дали да повдигнат официални обвинения срещу Бериша.

Чрез видео връзка Бериша каза, че "Албания е единствената страна в Европа, чиито опозиционен лидер е под политически арест без никакви факти, доказателства или документи" и посочи, че Еди Рама иска "Албания без албанци, без опозиция и без правосъдие".

Бериша призова поддръжниците си да участват в протеста, за да принудят правителството да проведе предсрочни избори.

Рама е на власт от 2013 г. и оттогава печели всички парламентарни и местни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: