16 Юли, 2024 05:23 1 268 3

Новата власт на Острова увеличава разходите за отбрана

  • великобритания-
  • отбрана-
  • киър стармър

Лондон призова за незабавно спиране на огъня в Газа

Новата власт на Острова увеличава разходите за отбрана - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър стартира преглед на отбраната на Обединеното кралство, за да защити страната от "един по-опасен и нестабилен свят", предаде Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

Стармър заяви, че разходите ще бъдат "отговорно увеличени", за да се подсилят "изчерпаните въоръжени сили" на Великобритания.

Това се случва, след като на срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица Стармър потвърди ангажимента си да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според министерството на отбраната прегледът ще има за цел да укрепи вътрешната сигурност на Обединеното кралство, да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу Русия, както и да модернизира и поддържа ядреното възпиране.

Прегледът ще бъде ръководен от бившия генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън ив него ще участват военни и външнополитически експерти като Фиона Хил и Ричард Барънс.

В интервю за "Телеграф" Робъртсън предупреди за "смъртоносен квартет", визирайки заплахите от страна на Китай, Иран, Русия и Северна Корея.

Стармър заяви: "Живеем в по-опасен и нестабилен свят. Моето правителство ще изработи нов подход към националната ни отбрана, който ще ни даде възможност да се справим с международните заплахи, като същевременно запазим британския народ в безопасност и сигурност."

"Обещах на британския народ, че ще осигуря промяната, необходима за напредъка на страната ни, и обещах действия, а не думи. Ето защо едно от първите ми действия след встъпването ми в длъжност е да започна стратегическия преглед на отбраната.

Ние ще направим така, че нашите въоръжени сили да бъдат укрепени и уважавани, разходите за отбрана да бъдат отговорно увеличени и страната ни разполага с необходимите способности, за да гарантира устойчивостта на Обединеното кралство в дългосрочен план."

Министърът на отбраната Джон Хийли ще контролира прегледа и редовно ще информира премиера за напредъка.

Хийли заяви: "В началото на нова ера за Великобритания се нуждаем от нова ера за отбраната. Не могат да продължат изчерпаните въоръжени сили, разхищението на обществени поръчки и занемареният морал. Същевременно трябва да сме наясно със заплахите, пред които сме изправени, тъй като светът става все по-нестабилен, а технологиите променят естеството на войната."

"Прегледът ще гарантира, че отбраната заема централно място в бъдещата сигурност на Великобритания и в нейния икономически растеж и просперитет", каза още Хийли.

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии, предаде БНР.

"Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова за освобождаването на всички заложници, задържани в Газа, както и за увеличаване на потока от помощ към територията.

Той проведе разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и премиера на Палестинската власт Мохамад Мустафа, а също така се срещна с членове на семействата на заложници, все още държани в Газа, които имат връзки с Обединеното кралство. Министърът е поел ангажимент да направи всичко възможно за връщането на заложниците у дома.

Дейвид Лами имаше и среща с израелския президент Исак Херцог, след която заяви, че Лондон ще настоява, че докато се води тази война, това да е в съответствие с международното хуманитарно право. Той допълни, че ще оказва натиск върху израелските лидери по тази тема през следващите дни


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игра на полове

    1 1 Отговор
    Ясно. Напредъкът на страната се основава първо на увеличение броя на всякакви по вид и форма оръжия. Браво! Миролюци Бенатови са тия. Ако искаш мир, готви се за война.....но дано да не е срещу Русия и Китай, че след Атланта е добре да няма пак потънал и изчезнал остров. Там да си се правят на важни в Африка макар, че и там вече не им вървят мн мн номерата
  • 2 да си дам мнението

    0 0 Отговор
    хубава държава на Острова!кой да е знаел кад млад да се монтира там.във вторник бех на едно раздаване на дипломи на завършили вече студенти и ректорът на университета каза,че за последните 10 години Великобритания вдига 150 процента брутопродукта,за разлика от други държави на края на европейския континент,дет си куцат,понее така им отива(тва последното аз го казвам,не ректорът).
  • 3 И България

    0 0 Отговор
    трябва да направи същото
Новини по държави: