20 Юли, 2024 04:48 877 13

Лукашенко иска политическите затворници да помагат при природни бедствия

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • затворници-
  • бедствия

Президентът на Беларус пренебрегва международните призиви да освободи противниците си

Лукашенко иска политическите затворници да помагат при природни бедствия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко, пренебрегвайки международните призиви да освободи политическите затворници в страната, предложи те да участват в справянето с последиците от мощната бурята, връхлетяла наскоро части от страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Преди всички да започнат да публикуват в интернет, извадете брадва или трион и помогнете“, заяви Лукашенко. „Вече казах на вътрешния министър. Той знае, че имаме повече от 20 хил. затворници. И така наречени политически затворници. Да ги изпратят да извършат разчистването. Мобилизирайте жителите на градовете и особено тези паразити“, допълни беларуският президент.

Лукашенко отдавна пренебрегва обвиненията, че нарушава човешките права в страната, но през последната седмица се сблъска с призиви от нобелови лауреати и експерти от ООН да освободи повечето политически затворници в страната, чиято численост се изчислява на около 1400 души.

Лукашенко организира масови репресии, за да потуши протестите на демонстранти, които го обвиниха в манипулиране на президентските избори през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв елементарник!

    12 9 Отговор
    Че те и без това помагат. Политическата опозиция на диктаторите е маса от социално ангажирани хора, които помагат на другите без покана. За разлика от българската партия Възраждане, която само лозунгува и се скатава, когато трябва да се помогне реално на някого. Нейните членове са силни зад екрана на таблета, обаче... Реално не могат да помогнат на никого, само се пречкат. Тяхната главна цел е да оклеветят и подринат страната си максимално много. Безполезни за нея са, но полезни за дерибеите. Зад маската на патриотизма, на практика те вредят на "патер"-а. Това е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да затворим Възраждане

    16 6 Отговор
    по политически причини, за да ги пратим да гасят пожари. Иначе не си мърдат пръста за хората. Не видяхме възрожденски член сред доброволците. Имаше такиваьсамо при пожарникарите, защото бяха пожарникари по професия. И точно те се правеха на разсеяни и се бавеха, белким се на есе максимална вреда на омразната им родина. Отмъщение за антипутнистите по селата. Не знам защо смятат, че ако враг нападне България, те ще оцелеят. Който и да ни нападне, дроновете не подбират кой е путинист и кой не. Путин не цени собствените си граждани, камо ли ще се загрижи за българските си лакеи. Дори тролейбусите да се намират в Русия, там също не са застраховани. Човек предполага, Господ разполага. Като не могат да свършат нищо полезно за страната си, копейките най-добре да не правят нищо. Поне да не обиждат България и българите.
  • 4 Гого

    6 4 Отговор
    Самия факт че има политически затворници означава, че там демокрация няма. Признаването му от Лукашенко е интересен факт.
    Най-лошото е че в последно време и в България не може да говориш каквото искаш. Което си е наченка на тоталитаризъм. А точно против това се борехме преди 30 + години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точно затова,

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "🙄🙄🙄":

    по тази причина никой не разчита на акъла ти.
  • 8 лукашеску

    3 3 Отговор
    при чаушеску
  • 9 Прогноза

    3 2 Отговор
    Тоя ще свърши като Чаушеску.
  • 10 Демократ

    3 0 Отговор
    На диктаторите никога не им е пукало за държавата и народа им, единствено важни са си те. Лукашенко пука ли му, че е избран с фалшификации и никой от нормалния свят не го признава, наложени са санкции на Беларус заради него, които понася народа, а той си свирка. Важно е Путин да го крепи, защото е шеф на диктаторите. Путин затрива Русия, превърна я в концлагер, напълни затворите с хора,които не искат война с Украйна, убива всички опозиционери и " самоуби" над 50 свои приближени, зачеркна руската култура от световния афиш, зачеркна труда на руските спортисти, 1.5 млн. интелигентни руснаци избягаха от него, виновен е за смъртта на 500,000 руснаци в Украйна и 2 млн. осакатени руснаци, превърна 3 народа - руски,украински и беларуски от братски във вечни врагове. Пука ли му на Путин за хората и държавите- НЕ, важното е той да е император на злото,лъжата и смъртта. Всички които поддържа са като него. Пълен кошмар за света! Руский мир!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Забелязал

    1 0 Отговор
    Много вода...

  • 13 Абе

    2 0 Отговор
    този руски пудел още ли не е паднал от някой прозорец
Новини по държави: