21 Юли, 2024 19:00 1 118 1

Върховният съд на Бангладеш отмени повечето от квотите за държавна работа, довели до протести

  • бангладеш-
  • върховния съд-
  • квоти-
  • държавна работа-
  • протести-
  • отмени

Правителството на министър-председателката Шейх Хасина отмени квотната система през 2018 г., но съдът от по-ниска инстанция я възстанови миналия месец

Върховният съд на Бангладеш отмени повечето от квотите за държавна работа, довели до протести - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Бангладеш отмени днес повечето от квотите за работа в държавната администрация, които предизвикаха общонационални протести на студенти, довели до смъртта на най-малко 114 души, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Апелативният отдел на Върховния съд отхвърли решение на по-ниска инстанция и постанови, че 93% от държавните работни места в южноазиатската държава трябва да бъдат заемани от кандидати на база техните качества, каза главният прокурор на Бангладеш Амин Удин пред Ройтерс.

„Студентите ясно заявиха, че по никакъв начин не са част от насилието и палежите, които се извършват в Бангладеш от понеделник“, заяви той.

„Надявам се, че след днешното решение нормалността ще се върне и хората със скрити мотиви ще спрат да подстрекават гражданите“, добави Амин Удин. „Ще поискам от правителството да открие виновниците за насилието и да предприеме строги мерки срещу тях“, каза още той.

Правителството на министър-председателката Шейх Хасина отмени квотната система през 2018 г., но съдът от по-ниска инстанция я възстанови миналия месец, определяйки, че едва 56% от работните места могат да бъдат заемани от хора според техните качества. Това предизвика протестите на студентите и последвалите репресии от страна на правителствените сили.

От четвъртък интернет и възможността за размяна на текстови съобщения в Бангладеш са преустановени. Войници патрулират по улиците на столицата Дака, където са изградени военни контролно-пропускателни пунктове, след като късно вечерта в петък правителството наложи полицейски час.

Улиците в близост до Върховния съд останаха спокойни след обявяването на решението този следобед, съобщи очевидец пред Ройтерс. Пред вратата на съда беше разположен военен танк, показаха телевизионни кадри.

Въпреки взетото решение, основната група студенти, които започнаха протестите, показаха намерението си да продължат демонстрациите, за да осъдят оставащите квоти за наемане на държавна служба.

„Няма да спрем демонстрациите си, докато правителството не вземе решение, отразяващо нашите искания“, каза пред АФП говорител на асоциацията „Студенти срещу дискриминацията“, пожелал анонимност.

По-рано тази сутрин властите удължиха полицейския час в страната до 15 ч. (12 ч. българско време), когато бе предвидено да се произнесе Върховният съд. Очаква се след двучасова пауза, в която на хората ще бъде позволено да пазаруват, в 17 ч. мярката да бъде отново наложена за „неопределено време“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитан Салам

    4 1 Отговор
    Виждате ли бе робиииии,виждате ли ??? Единствения начин за справяне е здрав КЬОТЕК,който и където се свари,крадците капиталисти разбират само от КЬОТЕК .