21 Юли, 2024 19:32 2 338 22

На 75-годишна възраст почина италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, който беше защитник на Сергей Антонов

  • джузепе консоло-
  • почина

Председателят на италианския Сенат изрази съболезнования по повод кончината на Консоло

На 75-годишна възраст почина италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, който беше защитник на Сергей Антонов - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 юли на 75-годишна възраст почина италианският юрист и парламентарист Джузепе Консоло, съобщават италианските издания „Матино“ и „Кориере Романо“, цитирано от БТА.

Той е починал в Рим.

Джузепе Консоло е адвокат на Сергей Антонов, който заедно с още двама българи е обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата на 13 май 1981 г. срещу папа Йоан-Павел Втори на площада „Св. Петър“ във Ватикана. Процесът започва на 27 май 1985 г. и завършва през март 1986 г., като Антонов е оправдан.

През 2018 г. в България е издадена книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата - истинската история“ от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, която разказва за историята около атентата срещу папата и „българската следа“.

Джузепе Консоло е роден на 6 септември 1948 г. в Неапол. Женен е за княгиня Наталия Николаевна Романова, потомка на руската династия Романови. Дъщерята на Консоло от този брак – Николета Романоф, е италианска актриса, припомня „Матино“.

Консоло се дипломира по право през 1970 г. от Университета на Катания. През годините освен адвокат е бил и журналист и доцент по конституционно право във факултета по право на Свободния международен университет за социални науки „Гуидо Карли“.

През 2001 г. Консоло е избран в Сената на италианския парламент от партията „Национален съюз“, оглавявана по онова време от Джанфранко Фини. Впоследствие партията влиза в широката коалиция на Силвио Берлускони „Народ на свободата“. От 2006 г. Консоло е член на Камарата на депутатите за два мандата. През 2010 г. той изоставя „Народ на свободата“ и става част от политическия проект „Бъдеще и свобода за Италия“, който е в опозиция на четвъртото правителство на Силвио Берлускони. През 2013 г. се кандидатира за нов сенаторски мандат, този път от листата „С Монти за Италия“ на Марио Монти, но не е избран, припомня „Матино“.

Джузепе Консоло беше удостоен през 2016 г. с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. В съобщението по повод церемонията по присъждане на тази титла на сайта на университета тогава се цитират се думите на професор Сашо Пенов, декан на Факултета по право, който казва: „В своята практика професор Консоло се придържа последователно към един от основните принципи на правото, че човек е невинен до доказване на противното. Той успява, влагайки цялото си сърце, да отстоява този принцип и да го прилага в практическата част на правото, включително и в процеса срещу българския гражданин Сергей Антонов“.

В публикацията на сайта на университета се припомня, че в качеството си италиански парламентарист, „професор Консоло отстоява позицията си, че правото е система от ценности, които всички трябва да спазваме“.

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет подчертава, че професор Джузепе Консоло е голям приятел на България и благодарение на него са установени контакти с италиански университети и много преподаватели от Софийския университет ще имат възможност да изнасят лекции и да създават приятелства там, се посочва още в публикацията.

При получаване на титлата в своето изказване тогава Консоло благодари на всички свои колеги и студенти, които са пожелали да превърнат този ден в изключително важна дата в неговия живот, се казва още в съобщението в сайта на Софийския университет. В него се допълват и думите на Консоло, че работейки по защитата на Сергей Антонов, той е бил готов на всичко, за да постигне своята цел. А целта е била не само получаване на оправдателна присъда за Сергей Антонов, а най-вече възвръщането на достойнството на една страна, която без вина е рискувала да загуби достойнството си. По думите на професор Консоло това е нещо, което не бива никога да се допуска.

За предоставената му титла „Доктор хонорис кауза“ Консоло тогава казва, че „българи, които са разбрали каква е била неговата истинска цел през тези години, са решили да наградят не защитника, а човека, който превръща това, което в началото е било кауза, в мисия на живота си, посветена на това да защити една страна, за да изчисти петното, което ѝ е било нанесено“.

Професор Консоло подчертава тогава в речта си, че българската нация е с изключително дълга история, а България е сред открояващите се европейски държави.

В изказването си професорът разказва също, че по време на защитата на Сергей Антонов мисията му е включвала и сериозна дипломатическа дейност и проучване на българската история, като това му е позволило да открие и кои са били братята Кирил и Методий. В речта си професор Консоло подчертава също така, че Сергей Антонов не е имал абсолютно нищо общо с обвиненията, които са били несправедливо отправени към него.

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса изрази съболезнования по повод кончината на италианския юрист и парламентарист Джузепе Консоло, който беше също така и дългогодишен сенатор, съобщава италианското издание „Денаро“, цитирано от БТА.

„С дълбока скръб научих за смъртта на моя приятел, бившия сенатор и депутат Джузепе Консоло“, написа Ла Руса в канала си във Фейсбук.

„Журналист и адвокат, той посвети голяма част от живота си на политиката и институциите. От мое име и от името на Сената на Републиката изказвам на близките му най-искрени съболезнования“, допълни Ла Руса.

Иняцио Ла Руса и Джузепе Консоло са били в миналото част от формацията „Национален съюз“, вляла се после в широката коалиция на Силвио Берлускони „Народ на свободата“. В „Национален съюз“ е членувала и Джорджа Мелони. След това Ла Руса и Мелони напускат „Народ на свободата“ и създават отделна партия „Италиански братя“, която е управляваща днес в Италия.

Консоло пък става през 2010 г. част от политическия проект „Бъдеще и свобода за Италия“, който е в опозиция на четвъртото правителство на Силвио Берлускони. През 2013 г. на парламентарните избори Консоло се кандидатира за нов сенаторски мандат, но този път от листата „С Монти за Италия“ на премиера Марио Монти, но не е избран, припомня в. „Матино“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    13 1 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 Град Козлодуй

    14 4 Отговор
    Сергей Антонов бе НЕВИНЕН дс му Скроиха Шапка
  • 3 Иии те така

    16 1 Отговор
    Ватикана и пАпата са едни от най-големите врагове на България.
  • 4 Крумов

    21 1 Отговор
    ЦРУ тогава направиха работата, за да обвинят Русия, дрогираха го човека в затвора, той се върна като - дроб-сърма.

    Коментиран от #14

  • 5 Антонов може и да е невинен

    3 22 Отговор
    Просто българските служби го хвърлиха за изкупителна жертва. Участието им в атентата е несъмнено.
  • 6 Преводача

    7 2 Отговор
    Ватиканската банка. Знаете ли какво представлява тя? Аз съм бил вътре. Тя е един офис, голям колкото хол, Вътре няма секретарки, служители, няма никого. Хората са по горните етажи. Има само нещо като банкомат. Набираш кода и си получаваш автоматично парите. Предполагам, че след 10 години, когато Агджа излезе от затвора, ще изпрати сестра си Фатима, тя ще се появи пред “банкомата” и ще вземе парите. Никой и нищо не могат да й попречат да го направи. Защото в това отношение Ватиканската банка е “най-непробиваемата” в света. Доколкото знам, Орал Челик дори е изпял последните три цифри от сметката на Агджа – 348. Първите никой не ги знае

    Коментиран от #20

  • 7 Руснаците си мислят че след атентата

    3 10 Отговор
    Срещу папата някой ги зачита след атентата славяните ги разделиха и се разпадна социалистическия блок
  • 8 Перо

    10 0 Отговор
    Джендърията в БГ сега ще го заклейми, че е предал евроатлантическите ценности!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 127

    2 7 Отговор
    може да не е замесен но бг следа има ние сме прости и продажни
  • 11 PDue италианските комунисти

    6 1 Отговор
    италианските служби си го избраха – сам, смазан, апатичен, беззащитен. Тоест, те избраха не България за жертва, а самия Сергей Антонов
  • 12 Перо

    8 0 Отговор
    Човекът направи всичко възможно, според възможностите! Браво!
  • 13 Дядо Ильо

    8 0 Отговор
    Светла му памет! Нищо общо с манипулаторката Клеър Стърлинг, коато не можа да си изхарчи парите за храченето срещу България.
  • 14 Крумов

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Крумов":

    не ЦРУ а МИ 6
  • 15 Истината

    1 7 Отговор
    Цялата логистична подкрепа за атентата беше поета от българската ДС. Явки, квартири, всичко беше осигурено за активните действия които се паднаха на сивите вълци. Антонов и сие трябваше да осигурят безпрепятственото изтегляне на агентите след стрелбата. ДС плати крупна сума пари на този и други адвокати за да изградят защите

    Коментиран от #16

  • 16 Наистина!

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Трябва да намалиш филмите...!

    Коментиран от #17

  • 17 Ти от филми

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Наистина!":

    Ли се информираш?
  • 18 Пецата

    1 8 Отговор
    Сега и с тоя галфон ли ще ме занимавате 😆
  • 19 Георги Илиев Митев

    0 4 Отговор
    " Рано пиле,рано пее ." . Такава ще е участта на всички защитници на комунистическият режим на другаря Тодор Живков и на неговите протежета и съучастници в престъпленията срещу човечеството. " На шега, на майтап" , но " Бог види и не прощава. ". Много поздрави от мен и някои реално политически репресирани след 9-ти Септември 1944 година. Продължавате да ни репресирате и да ни отказвате всякакъв вид помощи включително и медицинска. Терорът към нас се засилва, но не сте безсмъртни и вие другари поддръжници и съучастници на репресиите срещу нас .
  • 20 Доколкото си спомням

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Преводача":

    Али Агджа отдавнаризлезе от затвора, отслужи си и военната служба и нататък никой нищо не споменава за него.
  • 21 Истината е, че този адвокат

    1 2 Отговор
    Си поживя много добре с паричките които му даде българската държава за да си държи устата затворена и да не разгласява това което е видял като документи и доказателства до които е имал достъп като защитник на обвиняемите.
  • 22 Иван

    2 0 Отговор
    Самият прострелян каза - че България не е участвала в атентата, показателно е как ни работят и сега - стига да се наложи, спрямо непокорните има начини да се направи интрига.
Новини по държави: