Last news in Fakti

4 Март, 2014 13:40 895 0

Виетнамски блогър осъден на 2 години решетки заради критични статии

  • виетнам-
  • блогър-
  • осъден-
  • критика

Публикувал материал, който изкривявал правителствената политика и представял лидерите на страната в лоша светлина

Виетнамски блогър осъден на 2 години решетки заради критични статии - 1
Чонг Дуй Нхат

Известен виетнамски блогър бе осъден на 2 години зад решетките, защото публикувал критика срещу комунистическото правителство в страната, съобщи Ей Би Си Нюз. Това е най-новият случай в рамките на засилените репресии срещу несъгласните с официалната политика в еднопартийната държава, коментира медията.

Чонг Дуй Нхат е бил осъден за "злоупотреба с демократичните свободи“, като е накърнил интересите на държавата, публикувайки материал, който изкривява правителствената политика и представя лидерите на страната в лоша светлина, обяснил е пред медията адвокатът му Тран Ву Хай. Нхат заявил пред съда, че е публикувал 12 статии в блога си, но според защитника му действията му не нарушавали законите на страната и не могат да бъдат квалифицирани като престъпление. „Аз просто упражних правото си на свобода на словото и всъщност защитавам държавата и нейните интереси“, заявил той пред съда.

Процесът срещу него се е състоял в рамките на половин ден в централния виетнамски град Дананг, където Нхат живее.

50-годишният блогър беше арестуван в дома си миналия май, месец след като публикувал материал, призоваващ за оставките на лидера на компартията Нгуин Фу Чонг и премиера на страната Нгуен Тан Зунг, обвинявайки ги, че са отговорни за политическия хаос в страната, неефективната икономика и неспособността им да се преборят с ширещата се корупция.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч призова правителството на Виетнам да освободи Нхат. Според нейни представители, процесът срещу него е част от напразните усилия на виетнамското правителство да заглуши гласа на местните блогъри.

Нхат е бил репортер в държавен вестник, но преди повече от 3 години решава да приключи с работата си там и да се фокусира върху своя блог, наречен „Друга гледна точка“.

Според правозащитниците броят на осъдените по политически причини в страната ежегодно расте. Поне 63-ма души са били хвърлени в затвора миналата година заради мирно изразяване на алтернативно мнение по политически въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА