24 Юли, 2024 10:33 811 3

Тайван се подготвя за тайфуна "Геми": Затворени финансови пазари, отменени полети и евакуации

  • тайфун-
  • геми-
  • тайван-
  • затворени-
  • финансови пазари-
  • отменени полети-
  • евакуация

Очаква се "Геми" да бъде най-силната буря, засегнала Тайван през последните осем години

Тайван се подготвя за тайфуна "Геми": Затворени финансови пазари, отменени полети и евакуации - 1
Снимка: БГНЕС

Тайван се подготвя днес да посрещне набиращия сила тайфун "Геми", като затвори финансовите пазари, освободи хората от работа за деня, отмени полети и приведе въоръжените сили в готовност на фона на прогнози за проливни валежи, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Очаква се "Геми" да бъде най-силната буря, засегнала Тайван през последните осем години и да достигне до сушата на североизточния бряг на острова тази вечер, каза местната метеорологична служба. Според службата скоростта на вятъра в близост до центъра на тайфуна достига до 227 километра в час.

След като прекоси Тайванския проток, тайфунът вероятно ще достигне китайската провинция Фуцзян утре следобед.

Хората бяха освободени от работа и училищата бяха затворени в целия Тайван, а улиците в столицата Тайпе почти се обезлюдиха по време на час пик на фона на вече започнал проливен дъжд.

Правителството съобщи, че повече от 2000 души са били евакуирани от слабо населени планински райони, където има висок риск от свлачища вследствие на "изключително проливен дъжд".

Почти всички вътрешни полети бяха отменени, както и 201 международни полета, съобщи министерството на транспорта. Всички железопътни оператори ще преустановят работа от обяд, като само високоскоростните връзки между северната и южната част на острова ще продължат да работят със съкратен график, добави ведомството.

Най-големият производител на чипове в света, Ти Ес Ем Си (TSMC), който е и основен доставчик на "Епъл" (Apple), каза, че очаква заводите му да работят нормално по време на тайфуна, като е активирал рутинни приготовления.

Очаква се тайфунът да донесе валежи от до 1800 милиметра в някои планински райони в централната и южната част на Тайван. Тайванското министерство на отбраната съобщи, че е поставило в готовност 29 000 военнослужещи, които да помогнат за справяне с последиците, ако това се наложи.

"Геми" и югозападният мусон донесоха проливни дъждове в района на столицата на Филипините и в северната част на страната. Броят на жертвите там нарасна до 12 души. По данни на Асошиейтед прес загиналите са 13.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 1 Отговор
    От Тайван ще иде в Япония Ще шета малко там и готово Другарите от Китай показват жълт картон Който разбере разбере
  • 2 Копейка

    1 1 Отговор
    А какво печелим ние, копейките, от това?

    Коментиран от #3

  • 3 абе копейка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Копейка":

    защо винаги търсиш няква печалба ? не ти ли плащат от козяк достатъчно или си просто алчно(защото незнам от кой пол си )