26 Юли, 2024 08:25 1 938 20

Джорджа Мелони пристига на официално посещение в Китай

  • джорджа мелони-
  • китай-
  • посещение

Това е първото посещение на Мелони в азиатската страна, откакто пое властта през 2022 г.

Джорджа Мелони пристига на официално посещение в Китай - 1
Снимка: БГНЕС

Италианската премиерка Джорджа Мелони пристига днес в Китай на официално петдневно посещение, което ще продължи до 31 юли, обяви говорителят на външното министерство на азиатската страна Мао Нин, цитирана от Франс прес и телевизия "РАИ Нюз", цитирано от БТА.

Това е първото посещение на Мелони в азиатската страна, откакто пое властта през 2022 г.

"Италианската премиерка Джорджа Мелони ще направи официално посещение в Китай от 27 до 31 юли", заяви в комюнике Мао Нин.

Джорджа Мелони ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин и с премиера Ли Цян, заяви на редовната си пресконференция говорителката.

Това посещение ще позволи "да се задълбочи практическото сътрудничество и културния обмен" и да "насърчи стабилното и дългосрочно развитие на китайско-италианските и китайско-европейските отношения", подчерта Мао Нин.

Италианският производител на гуми "Пирели" (Pirelli), енергийният гигант "Ени" (Eni), оръжейната компания "Леонардо" (Leonardo) и някои италиански компании за луксозни стоки, включително "Долче и Габана" (Dolce & Gabbana), са сред поканените за участие в Италианско-китайския бизнес форум, който ще се проведе в Пекин в неделя (28 юли) и понеделник (29 юли), съобщава Ройтерс.

През 2019 г. Италия се превърна в единствената страна от Г-7, която се присъедини към китайския търговски и инфраструктурен проект, известен като "Един пояс, един път", но се оттегли от него през миналата година под натиска на САЩ заради опасения за увеличаване на икономическата мощ на Пекин.

Правителството на Мелони заяви, че сделката не носи ползи на Италия, чиято търговия с Китай на годишна основа е на стойност 73,9 милиарда евро (80,13 милиарда долара), според последни данни.

Очаква се да бъдат подписани двустранни търговски и промишлени споразумения по време на посещението на Мелони, заяви друг информиран източник, без да даде повече подробности.

Друг от панелите на бизнес форума ще бъде посветен на автомобилния сектор. Италианското правителство провежда разговори с китайски автомобилни компании, като част от усилията за привличане на други големи автомобилостроители в страната, в допълнение към присъствието на "Стелантис" (Stellantis), надявайки се да повиши производството на автомобили в Италия.

Очаква се по време на визитата на Мелони да бъде повдигнат и въпросът за свръхкапацитета на китайското производство и подкрепата на Пекин за Москва във войната с Украйна.

На срещата на Г-7 в италианския курорт Борго Еняция миналия месец САЩ, Италия, Великобритания, Франция, Германия, Япония и Канада заявиха, че те не се опитват да навредят на Китай или да възпрепятстват икономическото развитие, но светът продължава да предприема стъпки, за да защити бизнеса си от нелоялни практики.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    15 0 Отговор
    Китайците имат слабост към Италия. Заради историята най вероятно, а и не са имали преки военни сблъсъци. Мелонката трябва да се възползва. Хитруша е, а е и арна
  • 2 да де

    17 1 Отговор
    Предпочела е другаря Си пред Макрониадата.
  • 3 Луд

    18 0 Отговор
    Като овце , един отиде в Киев ,завлачиха са като керван на там. Сега Китай яе се избят кой по напред да отиде да се прави на важен че нещо зависи от него. Това са Европолитиците
  • 4 Иван

    14 0 Отговор
    Много посещения в Китай. Какво става?

    Коментиран от #11

  • 5 Джорджа Балкони

    9 1 Отговор
    Защитатава големите италиански модни марки. Всички ментета произвеждани в Китай, вече ще са лицензирани, оригинални и на съответната цена.

    Коментиран от #12

  • 6 Хихи

    6 2 Отговор
    Крваланата ше си разпори птката с китайските хамстери.
  • 7 Факт

    9 4 Отговор
    Не е тайна че Италия е васал на Китай.Италия има колосален и неизплатим дълг както и Япония за разлика от Япония обаче Италия ома жалка производителност а само със секстуризъм ориентиран към азиатски клиенти не става.
    Италия е към краят си
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    4 1 Отговор
    А кой ще сменя памперсите на дядо Джо докато е в Китай.??? Защото това глобално недоразумение е известно в Италия като ( La badante di Biden) ..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Добър знак е, че се допитват до мъдростта на Изтока. Надежда за отслабване на алчността на запада. А пък и Китай стисна ръцете на СА и Иран, Фатах и Хамас съвсем наскоро.

    Коментиран от #17

  • 12 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джорджа Балкони":

    Ментетата са все по рядко срещани в мегаполисите на Китай. Няма да ги изреждам, че са бая. И долчето е бая популярна, може да си направиш труда да провериш какви продажби имат в Китай. Иначе, лично аз предпочитам китайските марки Ли Нинг и Торед.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Симо

    7 0 Отговор
    На килимчето пред Си! Ще изтъркат спъпалата на двореца. Холямо ходене до тоя комунистически Китай. Хем да им се скараме, че много произвеждат, хем да ги помолим да помагат за мира и благоденствието на човечеството. А всъщност, целия този върволик от свити с дарове и армагани, показва кой кара влака. Си Цзинпин машинист!! Скоро и високия рус мъж от овалния кабинет на килимчето с поклон.
  • 15 Пак ще има:

    5 0 Отговор
    Тая още ли е тук! Няма ли да си ходи вече?!
  • 16 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Тоо е грантоед сигурно. Низшите не ги интересува благоденствието на околните, дори напротив радват се на нищетата около тях, като така си подхранват егото.
  • 17 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Дали ще успеят между българи и северно-югозападни македоникосци?

    Коментиран от #19

  • 18 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ОБАМБОКО ИЗПРАТИ ЖЕНА СИ МИШЕЛ - САМА В КИТАЙ ЗА ДА ОКАЗВА ВЪЗДЕЙСТВИЕ И ЗА
    СЪДЕЙСТВИЕ ,НО САМО БЕ "ПОГАЛЕНА " -ПОЛИТИЧЕСКИ !!!! НА КАКВО РАЗЧИТА МЕЛОНИ / ПОЛИТИЧЕСКАТА - КАНЦОНА ИЛИ КАНЦОНАТА Е / ????????????
  • 19 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Това е много хубав въпрос
  • 20 Джери

    0 0 Отговор
    Джорджия с мелоните ще става чайнийка. И половин Италия също.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания