5 Март, 2014 17:07 721 0

През април в Македония ще избират президент и парламент

  • македония-
  • избори-
  • парламент-
  • президент-
  • избори

Със гласовете на 117 депутати за и нито един против и нито един въздържал се депутатите решиха да разпуснат парламента, отваряйки пътя за предсрочни избори през април

Напрежението в управляващата в Скопие мултиетническа коалиция за номинирането на общ кандидат за президент доведе до нейното разпадане, предаде Ройтерс.

Със гласовете на 117 депутати „за“ и нито един против и нито един „въздържал се“ депутатите решиха да разпуснат парламента, отваряйки пътя за предсрочни избори през април. Местни медии отбелязват, че на 13 април трябва да се проведе първия тур на президентските избори, а на 27 април – втория тур.

До кризата се стигна след като албанският партньор на ВМРО-ДПМНЕ – Албанският демократичен съюз за интеграция беше разгневен от решението на по-големия партньор да заложи на сегашния президент Гьорге Иванов.

„Днес ние дадохме възможност на хората да проверят легитимността на всички партии на политическата“, заяви Силвана Бонева, депутат от центристката ВМРО – ДПМНЕ.

Според Албанския демократичен съюз за интеграция действащият държавен глава Гьорге Иванов не е консенсусна фигура и не е приеман от цялото общество.

Премиерът Никола Груевски намекна в събота, че ВМРО-ДПМНЕ е съгласно да се гласува за парламент заедно с втория кръг от вота за държавен глава, който е насрочен за 27 април.

Раздорът в управляващата коалиция дойде като подарък за опозицията, която от месеци се опитва да предизвика управленска криза в Скопие и предсрочни избори.

Етническите албанци представляват една трета от 2 млн. население на Македония. Отношенията между двата етноса ескалираха през 2001 г. в открита гражданска война, която завърши с даването на повече права на албанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: