30 Юли, 2024 14:49, обновена 30 Юли, 2024 16:44 2 639 7

Педро Санчес отказва да даде показания по делото за корупция срещу съпругата си

  • педро санчес-
  • испания-
  • показания-
  • разследване-
  • бегоня гомес

Според испанското законодателство близките роднини и брачните партньори на заподозрени имат право да откажат да дават показания в съда

Педро Санчес отказва да даде показания по делото за корупция срещу съпругата си - 1
Снимка: БГНЕС

Испанският министър-председател Педро Санчес отказа да даде показания във вторник като свидетел в съдебно разследване за предполагаема корупция и търговия с влияние срещу съпругата му, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Производството е част от предварителното разследване дали Бегона Гомес е използвала позицията си на съпруга на премиера, за да осигури спонсори за университетски магистърски курс, който е ръководила.

Санчес многократно отхвърли обвиненията срещу нея, заявявайки, че са неоснователни и дирижирани от десни политически врагове, а във вторник щатската прокуратура заведе дело от негово име срещу съдия-следователя за предполагаемо злоупотреба.

"Този иск има за цел да уважи независимостта на съдебната система, но и да я защити от практиките на тези, които действат по политически мотиви и извън закона," каза говорителят на правителството Пилар Алегрия.

Самата Гомес не е коментирала публично случая.

Нейният адвокат, бившият вътрешен министър Антонио Камачо, каза, че показанията на Санчес са продължили две минути, а съдия Хуан Карлос Пейнадо му е задал два въпроса - дали е роднина на някой от разследваните и дали иска да свидетелства.

Санчес отговори, че Гомес е негова съпруга и не иска да свидетелства. Съгласно испанското законодателство, близки роднини, включително съпрузи, могат да откажат да отговарят на въпроси, когато са призовани от съдия.

Пейнадо интервюира Санчес в правителствената квартира на двореца Монклоа в Мадрид, където се намира официалната резиденция на Санчес. Малка група протестиращи се събраха отвън, скандирайки лозунги срещу Санчес и неговата Социалистическа партия.

В края на април Санчес си взе петдневна почивка от задълженията си, за да прецени дали да подаде оставка, след като съдът започна разследването, но в крайна сметка реши да остане на поста си.

Това е първият път, когато действащ испански премиер е призован да свидетелства в съдебно дело, откакто неговият предшественик Мариано Рахой беше призован като свидетел през 2017 г. по дело за подкупи. Делото доведе до осъждането на няколко членове на неговата консервативна Народна партия и в крайна сметка до вот на недоверие през 2018 г., който позволи на Санчес да стане министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    Съпруг не може да свидетелства срещу съпруга.
  • 2 Българин

    6 3 Отговор
    Педрото е голям нагъл,вземи парите и бягай.За една миризлива ще си съсипе кариерата.

    Коментиран от #4

  • 3 По закон има

    3 8 Отговор
    право. Никой не е длъжен да дава показания против членове на семейството си. Включително и в България. В Русия може. Там всички са Павлик Морозовци и доносничеството им е втора професия, а кагебейството дори се заплаща. Справка: Владимир Путин.
  • 4 Санчес ли?

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Той да не е копейка, че да прави така? Даже Радев не склони да каже за далаверите на Деса, когато службите му спретнаха обиск.
  • 5 хммм

    4 3 Отговор
    Нали е замесен в цялата работа.. как ще иска да дава?
  • 6 Тома

    4 1 Отговор
    И без показание булката му изгоря.Испанците хванаха перача на пари от Банкя че на тази ще простят

    Коментиран от #7

  • 7 Фейкът ти е стар

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    и се доказа, че е фейк. Дай нещо друго.
Новини по държави: