5 Август, 2024 09:35 1 391 3

Протести в Израел въпреки предупрежденията за предстояща ескалация с Иран

  • протести-
  • израел-
  • предупреждение-
  • ескалация-
  • иран

Въпреки напрегнатата ситуация със сигурността, големи тълпи се събраха в Тел Авив, за да подкрепят семействата на заложниците и да призоват за освобождаването им от плен.

Протести в Израел въпреки предупрежденията за предстояща ескалация с Иран - 1
Снимка: БГНЕС

Антиправителствени протести отново избухнаха в няколко града в Израел, като протестиращите настояват премиерът Бенямин Нетаняху да намери начин да постигне сделка с терористичната група Хамас за освобождаването на повече от 100 заложници, които все още се държат в Газа, предаде CNN, цитирано от News.bg.

През последния месец редовно се провеждат демонстрации, но тези бяха особени с това, че се проведоха въпреки предупрежденията за сигурност заради очакван удар от Иран, с който страната ще отговори на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в иранската столица Техеран преди няколко дни.

Въпреки напрегнатата ситуация със сигурността, големи тълпи се събраха в Тел Авив, за да подкрепят семействата на заложниците и да призоват за освобождаването им от плен.

Според кабинета на Нетаняху в момента в Газа се държат 115 заложници, като от този брой 111 заложници бяха взети по време на атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха над 1200 души.

Членове на семействата на пленниците, държани в Газа, остро критикуват подхода на Нетаняху към конфликта и настояват за публично обяснение за неуспеха на неговото правителство да договори сделка, която ще доведе до освобождаването на останалите израелски заложници.

В изявление, публикувано в събота, асоциация, представляваща семействата, обвини израелския лидер, че е избрал "да ескалира ситуацията, вместо да осигури сделка, която ще спаси животи."

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид също публикува изявление в Telegram и призова шефовете на сигурността на Израел да "кажат на обществото истината", като написа: "Ако правителството на Израел се е отказало от заложниците, то трябва да бъде честно със семействата им и да спре да играе игри."

Гневът и нетърпението от бавния темп на освобождаване на заложници от Газа пламнаха тази седмица след нов доклад, че Нетаняху се е сблъскал с висши съветници дали да приеме ново предложение за сделка за заложници и прекратяване на огъня, което кабинетът на израелския министър-председател отхвърли като "неправилно."

Според израелския Канал 12, на напрегната среща на Съвета за сигурност на Израел в сряда вечерта, висши служители са призовали Нетаняху да се споразумее за сделка за заложниците и да сключи споразумение за прекратяване на огъня с въоръжената групировка Хамас в Газа.

В доклада се посочва, че шефът на Мосад Дейвид Барнеа е казал, че "има готова сделка и че Израел трябва да я приеме," докато Ронен Бар, ръководител на израелската агенция за сигурност Шин Бет, каза, че според него премиерът не желае условията на сделката на масата.

Съобщава се, че Нетаняху ударил по масата и казал, че екипът "не знае как да води преговори." Канал 12 не цитира свои източници, а CNN не е потвърдила независимо информацията.

В изявление кабинетът на министър-председателя опроверга характеризирането на предполагаемата размяна и каза, че Нетаняху се е ангажирал с освобождаването на заложниците. "Ръководителят на Мосад не е казал, че има готова сделка и че тя трябва да бъде приета. Описанието, че Хамас се е съгласил с условията на сделката, е невярно," се казва в съобщението.

Кабинетът публикува и още едно изявление, в което се твърди, че има "изтичане на информация и фалшиви брифинги в медиите" за подвеждане на обществеността и обвинява Хамас за възпрепятстване на преговорите. "Докато премиерът Нетаняху се съгласи със схемата на сделката, Хамас се опитва да въведе десетки промени.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ю ка ка

    0 0 Отговор
    "Черен понеделник" за акции и крипто!

    Хазарите направиха нов 1987 краш!

    Коментиран от #2

  • 2 Джим Крамер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ю ка ка":

    сел сел сел
  • 3 Айдар атеш марийка Миризливка джамбазче

    0 0 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. и вижте как урките стават на парчета