9 Август, 2024 23:02, обновена 10 Август, 2024 05:19 4 041 21

Пътнически самолет с 62 души на борда се разби край Сао Пауло ВИДЕО

  • самолет-
  • сао поуло-
  • катастрофа-
  • загинали

Няма оцелели сред пътниците и екипажа, в Бразилия обявиха тридневен траур

Пътнически самолет с 62 души се разби в покрайнините на Сао Пауло в петък следобед, убивайки всички на борда, предаде CNN.

Драматични кадри показват падането на самолета и последвалите пламъци на земята.

"Няма оцелели”, заяви Ана Кандида Бриски, директор по комуникациите на близкия град Валинхос, добавяйки, че няма наземни жертви.

Данните от проследяването на полета показват, че Voepass Linhas Aéreas е паднал от 17 000 фута само за една минута, но не е ясно какво е причинило падането на двумоторния турбовитлов самолет. „Все още няма потвърждение как е станал инцидентът” според изявление на авиокомпания Voepass.

Бразилският президент Луис Инсио Лула да Силва прекъсна своя реч този следобед и призова за минута мълчание, за да отбележи очевидната смърт на пътниците и екипажа на полета.

"Бих искал всички да се изправят, за да можем да запазим минута мълчание, защото самолет току-що се разби в град Винедо, в Сатилдео Пауло, с 58 пътници и 4 членове на екипажа и изглежда, че всички са загинали", каза той във видеоклип на изявлението си, споделено на X.

Видеоклипове от катастрофата показват как самолетът се издига спираловидно, преди да удари земята, докато хората в квартала крещят от страх. Друго видео показва останките от самолета в пламъци на земята.

Самолетът е напуснал Каскавел, в бразилския щат Парана, на път за Гуарульос, в щата Сао Пауло, когато сигналът от него се губи малко преди 13:30 часа. местно време (12:30 ч. ET), според данните на Flightradar24.

Едно жителка записа видео от последствията от самолет, който се разби в къщата на съседа ѝ извън Сатилде Пауло, като каза на Джулия Варгас Джоунс на CNN, че обядвала в кухнята си, когато видяла самолета да пада.

Експерти напомнят, че ATR 72, които са конструирани от европейски консорциум, имат противоречиво минало. Те и подобните им ATR 42 са участвали в редица произшествия: Има регистрирани най-малко 15 инцидента по света, довели до смъртни случаи на пътници, включващи ATR турбовитлови двигатели.

"Имах чувството, че ще падне в двора ни", сподели пред репортери Ана Лусия, местна жителка, живееща близо до местопроизшествието, цитирана от БТА. "Беше страшно, но благодаря на Бога, нямаше жертви сред местните. Изглежда обаче, че 62-та в самолета са истинските жертви."

Асошиейтед прес се сдоби с видеозапис, заснет от случаен минувач, чиято автентичност АП потвърди. На него се виждат най-малко две тела, лежащи на земята, а около тях горят пръснати наоколо отломки.

Бразилската телевизия "Глобо" излъчи кадри на димящ, унищожен до неузнаваемост корпус на самолет. По-рано същата медия показа и други кадри, на които се вижда самолет да пада към земята.

Според сайта за проследяване на полети "Флайтрадар 24" (Flightradar24) данните от самолета сочат, че в последните 60 секунди от полета той е пикирал със скорост между 2,5 и 7,3 км в минута.

Центърът за разследване и предотвратяване на авиационни произшествия към бразилските военновъздушни сили заяви, че пилотите не са отговорили при опитите на ръководството на въздушното движение в Сао Пауло да се свърже с тях. Няма и подадени сигнали от тяхна страна за помощ, нито за лоши метеорологични условия.

Бразилската федерална полиция съобщи, че е започнала разследване и че изпраща специалисти по самолетни катастрофи и разпознаване на жертви, които да помогнат.

Служители на VOEPASS на летище Гуарульос казаха пред Асошиейтед прес, че компанията е започнала процедурата по уведомяване на близките на жертвите и им оказва подкрепа в частна зала на аерогарата.

Производителят на самолета, френско-италианският консорциум ATR, заяви, че е информиран за участието на негова машина в произшествието, и добави, че експертите на компанията "са в пълна готовност да окажат помощ на разследването и клиента".

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва обяви тридневен траур в страната, предаде БТА.

"В памет на жертвите на трагичния инцидент във Винедо обявяваме официален тридневен траур в страната", написа той на страницата си в социалната мрежа "Екс".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12343211

    11 3 Отговор
    Странно падане!
  • 3 краварски трол

    9 9 Отговор
    всичката краварска техника е скраб за боклука

    Коментиран от #17

  • 4 разкрит

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ма те умряли бе търтей
  • 5 Аерофоб

    5 7 Отговор
    Миленеее...милион да ми даваш на самолет не се качвам...
  • 6 А дано

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да се оправиш и ти от 30-годишният си ,,ИНСУЛТ" ама ще ти спрат пенсията по...ТЕЛК
  • 7 ахахаха

    9 11 Отговор
    Те Аерафльот не падат а ма и не летят

    Коментиран от #13

  • 8 Козлудускияят

    6 2 Отговор
    Мани пенсията,хонорарите от ФаТки да вървят дорде още кретат...все ще закърпя двата края
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    6 3 Отговор
    Сумати авиокомпании в Англия Ирландия и Испания летят по островите с такива всеки ден ни един инцидвнт. Бразилските папуаси сигурно не са му сипали гориво или са разкачили нвкой маркуч двигателите изглеждя не работят. То авиацията не е като дизела за всеки циганинлъжица
  • 13 Жица

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "ахахаха":

    Високотехнологичните зад океана още не могат да си приберат космонавтите от МКС. Сега се молят на рамките да ги приберат

    Коментиран от #14

  • 14 Демократ

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Жица":

    Рашките са заети сега собствените си граждани в Курск не могат да опазят разграден двор.
  • 15 Ганю от Шуменския ПУЦ

    3 6 Отговор
    Що криеш, че е краварски Боинг е грантаджийче центаджийско
  • 16 Хохо Бохо

    12 2 Отговор
    "издига спираловидно преди да се удари в земята" Дъно няма мисирки. Как може издигайки се да удариш земята?

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТРТТР

    4 1 Отговор
    Абе не сте прави че краварската техника е боклук
  • 19 абе ти

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    нормален ли си....??? май НЕ....!!!
  • 20 789

    3 1 Отговор
    Така пада летателен апарат, който има срив на потока поради ниска скорост. Т.н. stall.
  • 21 Ами невъзможно е при плоска земя

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    Ама при кръгла като си от долния край на кълбото където е и Бразилия е възможно 🤣🤣🤣
Новини по държави: