22 Август, 2024 06:20 701 10

Далай Лама се срещна с високопоставени американски служители в Ню Йорк

  • далай лама-
  • ню йорк

89-годишният духовен водач на тибетския будизъм пътува до града за лечение през юни

Високопоставени служители от Държавния департамент на САЩ и Белия дом се срещнаха вчера с Далай Лама в Ню Йорк и "потвърдиха ангажимента на САЩ за защита на човешките права на тибетците", заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Срещата с 89-годишния духовен водач на тибетския будизъм, живеещ в изгнание, вероятно ще подразни Китай, който го смята за опасен сепаратист и се противопоставя на контактите на официални лица от която и да е държава с него, отбелязва агенцията.

Далай Лама, който избяга в Индия през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайското управление в Тибет, пътува до Ню Йорк през юни за лечение на коленете си - първото му посещение в Съединените щати от 2017 г. насам.

В изявление на Държавния департамент се казва, че Узра Зея, заместник държавен секретар на САЩ по правата на човека и специален координатор по въпросите на Тибет, е пътувала до Ню Йорк за аудиенция с Далай Лама, към която се е присъединила директорката на Белия дом по правата на човека Кели Разук.

Зея "предаде от името на президента Байдън най-добри пожелания за добро здраве на Негово светейшество и потвърди ангажимента на САЩ за утвърждаване на човешките права на тибетците и за подкрепа на усилията за запазване на тяхното специфично историческо, езиково, културно и религиозно наследство", се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Търновец

    2 4 Отговор
    На тубата има голям голям филм на Мартин Скорсезе за Далай Лама и Тибет. А страната Манчжурия е съществувала хиляди години независимо от Китай
  • 3 Търновец

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "SDEЧЕВ":

    Съвсем заслужено Далай Лама е дълбоко уважаван в САЩ и дамата на снимката е негова ученичка. Де и ние да имахме такива лидери.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    6 1 Отговор
    Активизираха се пак в провинция Тибет. Болшевишки Китай изрите кръглите глави оттам, пък сегашен Китай ли ще има проблеми ? Как я мислят тия.....
  • 7 Госあ

    3 0 Отговор
    Я не тррий ве Ганяк
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Далай Лама е от много

    9 2 Отговор
    Далай Лама е от много години агент на ФАШ и мултимилионер. От 1966 получавал минимум 184,000 $ заплата от ЦРУ . Отделно да се види отдалеч трябва да се плаща. Щом медиите го хвалят е ясно, много ясно....
  • 10 ганю

    0 0 Отговор
    Истината е че в Тибет китайците си вършиха геноцид
    и досега е така.
    Далай Лама е духовният водач на човечеството
    не им изнася истината на Китай но са в грешка
    Тук Сащ са напълно прави за подкрепата .