22 Август, 2024 14:40 1 555 7

Китай се противопоставя на приемането на Далай Лама от която и да било държава

  • китай-
  • далай лама

Говорителката на министерството обърна внимание и на скорошен случай, при който японски гражданин, служител на фармацевтична компания, беше задържан в Китай по подозрения за шпионаж.

Китай се противопоставя на приемането на Далай Лама от която и да било държава - 1
Снимка: БГНЕС

Китай категорично се противопоставя на всяка държава да приема Далай Лама на посещение при каквито и да е условия, заяви днес говорителка на китайското външно министерство, цитиран от Ройтерс и БТА.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че висши служители са се срещнали вчера с Далай Лама в Ню Йорк и са „потвърдили американските ангажименти към човешките права на тибетците“. Срещата предизвика недоволството на Китай, който смята духовния лидер на тибетските будисти за опасен сепаратист.

"Китай изрази официален протест пред САЩ", заяви на редовния брифинг с журналисти говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. „Не позволяваме Далай Лама да се занимава с политически сепаратистки дейности в САЩ“, допълни тя.

Говорителката на министерството обърна внимание и на скорошен случай, при който японски гражданин, служител на фармацевтична компания, беше задържан в Китай по подозрения за шпионаж.

"Китай е правова държава, която разследва и се занимава с правонарушителите в съответствие със закона. Същевременно Китай защитава законните права и интереси на замесените лица и помага на японските консулски служби, разположени в Китай“, заяви тя.

Връзките между Китай и Япония станаха напрегнати през последните години по редица въпроси, вариращи от териториални спорове до решението на Токио да излее пречистена вода от повредената АЕЦ „Фукушима“ в морето. Арестите на японски граждани в Китай изострят допълнително напрежението.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гунчо

    7 7 Отговор
    Дори Русия е забранила достъп до територията си за този измамник още от 2010 г.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Китай превзе със сила Тибет.

    12 10 Отговор
    Далай Лама е олицетворение на борбата срещу китайския империализъм. Скоро китайците ще завладеят Сибир, тогава и сибиряците ще станат като тибетците! Товарищи, имейте этом в виду!
  • 3 ...

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гунчо":

    Какво друго да баправи Русия освен да се подчини на господаря СИ.
  • 4 българин

    5 4 Отговор
    не съм запознат с действията на Далай Лама и тибетците, но не мисля, че имат някакви териториални претенции към Китай, че да ги наричат сепаратисти.
  • 5 пРОСИЯ Е КОЧИНА

    4 6 Отговор
    Рюските подлоги са толкова гнусни,че на никой по света нама да му е мъчно за тя след края,а той наближава за тях и погрома ще е потресаващ!

    Коментиран от #7

  • 6 Шерлок Холмс

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гунчо":

    Тотална щета Си батко! Робството и духовната нищета е свършила всичко което е могло при теб!
  • 7 Рушляк сити

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "пРОСИЯ Е КОЧИНА":

    Поне една нация да се беше застъпила за тях че ги изритаха от олимпиадата като мръсни кучета... ама не и защо им е ... нали така всички ще взимат повече медали 😀
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания