23 Август, 2024 05:09 798 4

Шин Бет и Мосад преговарят в Кайро за освобождаване на израелски заложници

  • египет-
  • преговори-
  • мосад-
  • израел-
  • газа-
  • заложници

Египет, САЩ и Катар от месеци посредничат за постигане на споразумение за примирие във войната в Газа

Шин Бет и Мосад преговарят в Кайро за освобождаване на израелски заложници - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на израелските разузнавателни служби в момента са в Кайро за преговори по споразумение за освобождаване на заложници, задържани в Газа, съобщи късно снощи говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Франс прес, предаде БТА.

Давид Барнеа – ръководител на Мосад (външното разузнаване), и Ронен Бар, който е начело на Шин Бет (агенцията за вътрешна сигурност), в момента са в Кайро, където „преговарят за постигане на споразумение за (освобождаване) на заложниците“, каза премиерският говорител Омер Достри.

Египет, САЩ и Катар от месеци посредничат за постигане на споразумение за примирие във войната в Газа, което, наред с други неща, ще доведе до окончателно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници, отвлечени от Израел на 7 октомври миналата година.

Достри не уточни дали Вашингтон и Доха са били представени на дискусиите в Кайро, но според израелските медии американците също присъстват.

Израел и „Хамас“ настояват, че са съгласни с плана, представен в края на май от американския президент Джо Байдън по израелско предложение.

„Хамас“ обаче обвинява Израел, че е добавил „нови условия“, по-специално относно оставането на палестинска територия на израелски войски по границата между Газа и Египет, известна като Филаделфийски коридор, и във връзка със списъка на палестински затворници, които вероятно ще бъдат освободени в замяна на заложници в Газа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че е предложил нов компромисен план.

Израел го прие, увери Блинкън. Но „Хамас“ продължава да се придържа към това, което представя като оригинална версия на плана на Байдън, отказвайки допълнения, които смята за „американски диктат“.

До момента израелските власти не са обявили публично, че са одобрили последната версия на плана, за който говори Блинкън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хелмут

    2 5 Отговор
    На снимката е военнопрестъпник, избил 60 000 палестински жени и деца за 10 месеца. Израел е терористична държава, въоръжавана и подкрепяна политически от САЩ.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Хелмут

    4 4 Отговор
    САЩ не искат мир и не посредничат за постигането му. Ако го искаха, щяха да озаптят бясното си куче Натаняху, което продължават да въоръжават. В момента поддържат два фашистки режима в Израел и Украйна...
  • 3 Димо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хелмут":

    Не те ли е срам, че разпространяваш арабска пропаганда? Ти българин ли си?
  • 4 Здрав разум

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хелмут":

    Ако той е военнопрестъпник, какви са лидерите на Хамас? Живеят в богатство в Катар и жертват собствения си народ в името на една жестока идея: унищожаването на Израел. Защо на държави като Пакистан и Бангладеш, които също са основани през 1947 г. след разпадането на една империя, е позволено да съществуват, а Израел няма право на това? Арабите просто мразят евреите и са искали тяхното унищожение още от времето на Мохамед. Това е записано в Корана!