23 Август, 2024 12:42 1 268 10

Ръководителят на ЦРУ, Уилям Бърнс, разговаря днес с премиера на Косово

  • цру-
  • сащ-
  • уилям бърнс-
  • косово-
  • премиер

Ден по-рано Бърнс се срещна в Прищина с президента на Косово

Ръководителят на ЦРУ, Уилям Бърнс, разговаря днес с премиера на Косово - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Централно разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс разговаря днес с премиера на Косово Албин Курти, съобщиха Радио Свободна Европа и косовското издание „Коха диторе“, цитирано от БТА.

Ден по-рано Бърнс се срещна в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и ръководителя на Косовската разузнавателна агенция Петрит Айети.

След срещите нямаше съобщения и изявления.

Курти беше в САЩ тази седмица, където по покана на Националния демократичен институт (NDI) присъства на Националния конгрес на Демократическата партия.

Тази седмица Бърнс посети Босна и Сърбия.

В Сараево на 20 август той се срещна с директора на Агенцията за разузнаване и сигурност на Босна Алмир Джувo, външния министър Елмедин Конакович и с тримата членове на мултиетническото президентството на страната.

Американски правителствен представител, пожелал анонимност, каза по-рано пред Радио Свободна Европа, че причината за посещението на шефа на ЦРУ в Сараево е, наред с други неща, обезпокоителната сепаратистка реторика и действия на Милорад Додик, проруския президент на Република Сръбска - част от Босна, в която живеят предимно босненски сърби.

В Сърбия никой не отрече или потвърди посещението на Бърнс.

Сръбското издание „Данас“ писа, че източници, близки до сръбското правителство, са потвърдил посещението на Бърнс в Белград, където негов домакин е била сръбската разузнавателна агенция.

Посещението на Бърнс в Косово идва на фона на изявленията на американския посланик в Прищина Джефри Ховениер , че страната му е имала предизвикателства в няколко аспекта с правителството на Косово, ръководено от Албин Курти.

САЩ и други страни от международната общност критикуваха някои решения и действия, предприети наскоро от правителството на Курти, които бяха определени като „едностранни“ и „некоординирани“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 2 Отговор
    Тия само готвят ескалация със Сърбия и като цяло на балканите. САЩ няма да мирнат докато не започнат световна война.
  • 2 ГОТВЕТЕ ШИНЕЛИТЕ

    22 2 Отговор
    Щом ЦРУ се намеси значи войната на балканите е близо.
  • 3 Ха ха ха

    20 2 Отговор
    Опитват се да дестабилизират и балканите тези.Трябва им война и няма да се спрат пред нищо.
  • 4 Факти, стегнете се бе!

    14 4 Отговор
    Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил в България като част от необявена обиколка в Югоизточна Европа. Това съобщава Радио "Свободна Европа".
    Пак ще изгори някой комунист или мафиот!
  • 5 ФЕЙК

    12 1 Отговор
    Този с една туба бензин обиколи всички горещи точки на Балканите!
  • 6 Боруна Лом

    15 2 Отговор
    НЕЩО ПАК СЕ МЪТИ ОТ ОБОРА?
  • 7 Бай Иван

    13 1 Отговор
    Демек, дава му инструкции как да действат против Сърбите.
    Готви се нещо явно с тия косовари долни.
  • 8 да де

    8 0 Отговор
    въртят интриги , да прекарат и сърбите под дъгата
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРОВЕРЕТЕ ГО -ДАЛИ Е ЕВРЕИН -ЦИОНИСТ -СЕМИТ - ДЖАНГЪЛ --- ЗАЩОТО ЦРУ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ ГНУСНАТА ЦИОНИСТКА ФИНАНСОВА СГАН - И ФЕД ЕВРЕИ --- ЕЕХ ЗА "БАЩИТЕ " !!!!!!!!!!!!