28 Август, 2024 06:47 1 601 6

Китай и САЩ обсъждат втори ден Тайван, фентанила и търговията ВИДЕО

  • джейк съливан-
  • пекин-
  • китай-
  • сащ-
  • тайван

Съветникът на американския президент Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан провежда срещи в Пекин

Съветникът на американския президент Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан започна втория си ден на срещи си с висши китайски представители в Пекин за понижаване на напрежението между двете свръхсили преди изборите в САЩ на 5 ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съливан, китайският първи дипломат Ван И и други официални представители от двете страни ще имат разговори до четвъртък в опит да изгладят противоречията си по множество въпроси като Близкия изток, Украйна, китайските териториални претенции от Тайван до Южнокитайско море и търговията.

Съливан и Ван И продължиха дискусиите си след срещи и вечеря снощи в луксозен курорт в северните покрайнини на китайската столица.

"През последните няколко години във двустранните отношения имаше колебания и обрати", заяви Ван И вчера пред репортери.

"Ще разгледаме в дълбочина широк кръг въпроси, включително такива, по които сме съгласни, и такива, по които все още има различия и трябва да управляваме ефективно и по същество", отбеляза Съливан.

В последните месеци на управлението си Байдън настоява за пряка дипломация, за оказване на влияние върху китайския президент Си Цзинпин и овладяване на напрежението. Очаква се вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, кандидатът на демократите на изборите през ноември, да следва сходна стратегия.

Мнозина анализатори, свързани с бившия президент републиканец Доналд Тръмп, обаче смятат този подход за твърде мек спрямо все по-настъпателната външна политика на Китай.

Съливан иска да разшири преговорите между военните до равнището на регионалните командвания - стъпка, която Вашингтон се надява да предотврати конфликти в конкретни райони като Тайванския проток.

САЩ искат също Китай да предприеме повече действия, за да предотврати разработването на химикали, от които може да се произведе фентанил - основната причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ, а също да постигне разбирателство за стандартите за безопасност при изкуствения интелект.

Пекин смята да изрази несъгласието си с митата на САЩ върху редица промишлени стоки и контрола върху износа, насочен срещу китайските производители на чипове, както и да говори за претенциите си за суверенитет над демократично управляван Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър Пичук

    2 4 Отговор
    Това са днешните големи, които определят какво да стане в света и накъде да се движи.
    "Многополюсният" свят се оказа двуполюсен.
    И сега Русия вече е на масата за дисекция и чака какво други ще решат за нея.
    И бъдещето и изобщо не изглежда розово. Чичо Си си има своите планове, които включват придобиването на значителни части от Сибир, Но за да стане това, Китай ще трябва да спре подкрепата за Русия във войната срещу Украйна, което ще доведе до центробежни сили и разпад на Блатная. Което пък ще е добре за нормалните хора, защото ще поохлади доста мераците и на С. Корея и на Иран и на други,

    Коментиран от #2, #4

  • 2 любител

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сър Пичук":

    имате големи мераци краварите да се съюзът с китай срещу русия ама сори няма как да стане.

    Коментиран от #3

  • 3 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "любител":

    Интереса клати феса.
    Путлер сам са нахули на Си и той много хитро го хвана за топките. И сега ги усуква. За по-евтини газ и нефт и за други неща.
    И това е само началото.
    Тук няма съюзи, а чист интерес.
    Както се казва "Болен на легло се оправя". А Рашистан и Путин са много, много болни и оправянето ще е голямо.

    Коментиран от #5

  • 4 молА?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сър Пичук":

    Нормалните хора? Чи то нИ устанахмИ?
  • 5 Чук и Гег

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сър Пичук":

    Абсолютни, тотални, болни изводи и фантазии . Многото пропаганда ти е повлияла.

    Коментиран от #6

  • 6 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гег":

    Само стой и гледай!