30 Август, 2024 10:57 2 265 8

Спряха търга за жп връзката между Северна Македония и България поради съмнения за подкуп

  • северна македония-
  • българия-
  • жп връзка-
  • съмнения-
  • подкуп

В търга са участвали седем турски фирми, което предполага, че опитът за подкуп е направен от една от тях

Спряха търга за жп връзката между Северна Македония и България поради съмнения за подкуп - 1
Снимка: Shutterstock

Всички процедури по търга за жп връзката между Северна Македония и България, част от Коридор 8, са спрени. След изявленията на премиера Християн Мицкоски, а вчера и на министъра на транспорта Александър Николоски за опити за подкупване на компаниите, участвали в търга, процедурата за избор на изпълнител на работите е прекратена. В търга са участвали седем турски фирми, което предполага, че опитът за подкуп е направен от една от тях, съобщава скопското електронно издание "МКД“, цитирано от Фокус.

След обвинения в подкупи и усложнения в проекта, Министерството на транспорта и Македонските железници - Инфраструктура изтеглиха своите екипи за оценка на железопътния проект към България. Правителството не се отказва от този проект, но плановете ще бъдат преразгледани, като съвместно с ЕС и България ще се търси реално решение.

Този проект се оценява на 560 милиона евро. Вицепремиерът и министър на транспорта Александър Николоски разкри, че нито една компания от страни членки на ЕС не е подала заявка за търга.

"Кандидатстваха седем фирми, но нито една не беше от реномирани страни членки на ЕС. Някои се опитаха да подкупят мен и други служители. Поради тези проблеми и компрометирания проект решихме да оттеглим екипите за оценка. Това действие подчертава нашия ангажимент към целостта на проекта“, заяви Николоски.

Железопътният проект е изправен пред значителни предизвикателства, включително изграждането на 22 тунела и 56 моста само на 23 километра. Прогнозната цена е около 20 милиона евро на километър. В момента остават да бъдат изградени 23 километра жп линия от Крива паланка до българската граница.

"Нашата цел е да разработим силен и жизнеспособен проект в сътрудничество с ЕС, България и банките, с ясни гаранции от България за способността ѝ да завърши проекта“, заяви вчера Николоски и добави, че Скопие работи всеотдайно за реализирането на пътищата от Коридор 8.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подкуп, подкуп,

    7 3 Отговор
    колко па да е подкуп?
  • 2 Град Козлодуй

    7 7 Отговор
    Бойко или Пеевски?
  • 3 Перо

    21 2 Отговор
    Поредната шашма и измишльотина за забавяне или прекратяване на строителството, нищо че плащането е осигурено от ЕС! Задачата на Мицкоски от Сърбия е да разширява пътните и ж.п. връзки с Белград, а не с БГ! Не е работа на македонисткото правителство строежа на линията на българска територия за да иска гаранции, а да си осигури процедурата и довърши строежа до българската граница или официално да уведоми ЕС за прекратяване на проекта!
  • 4 Нова серия от турския сериал

    7 3 Отговор
    Тези турски фирми дали са свързани с ДПС-Шиши ?!
  • 5 Пане Бичев

    13 4 Отговор
    Дългата ръка на Москва!
  • 6 гражданин

    14 1 Отговор
    партенка, на българозмразците, пишман политици от РСМ, само като ги видиш как изглеждат, приличат на зле платени, смачкани университетски преподаватели, и една част са наистина такива, като тоя Мицковски, кой може да го подкупи на него, роден със златната лъжичка в устата, защитавал докторска степен, пред собствения си баща, с електроцентрали захлебила фамилията му, ще иде някой да го подкупи, това са пълни глупости, искат да спрат проекта, но няма да им се получи
  • 7 123456

    2 2 Отговор
    не може да бъде , не вярвам ...
  • 8 каунь

    0 0 Отговор
    и на еурогейтаците им светна, че проекта се бави по политически антибългарски причини
Новини по държави: