2 Септември, 2024 05:08 1 879 16

Хиляди в Турция протестираха срещу премахване на бездомните кучета от улиците

  • турция-
  • кучета-
  • закон

Спорният закон бе приет наскоро

Хиляди демонстранти днес се събраха в Истанбул, за да протестират срещу наскоро приет закон за премахването на бездомните кучета от турските улици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналия месец законодателите одобриха нов закон, чиято цел е да премахне милиони бездомни кучета от турските улици, като се позоваха на съображения за безопасност. Любителите на животните се опасяват, че нормата ще доведе до повсеместно избиване на кучетата или до това те да попаднат в претъпкани приюти, в които има много болести.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че законът е необходим, за да бъде решен "проблемът с бездомните кучета“ в страната.

Протестиращите в неделя призоваха законът да бъде отменен, като размахваха плакати с надписи "приютите са лагери на смъртта“ и "отменете проклетия закон“.

"Искаме този закон да бъде отменен незабавно“, заяви протестиращ пред Асошиейтед прес. "Те (бездомните кучета) са живи същества, също като нас. Ние сме тук, защото сме против те да бъдат унищожавани“.

Основната опозиционна сила, Народнорепубликанската партия, внесе искане за отмяна на закона в Конституционния съд по-малко от две седмици след приемането му.

По оценки на правителството около 4 млн. бездомни кучета скитат по улиците и в селските райони на Турция. Въпреки че повечето от тях са безобидни, няколко души, включително деца, са били нападнати.

В доклад, публикуван от Асоциацията за безопасни улици и защита на правото на живот - организация, която води кампания за премахване на всички бездомни кучета от улиците, се казва, че от 2022 година насам 65 души са загинали при нападения от улични кучета.

Новият закон изисква от общините да събират бездомните кучета и да ги настаняват в приюти, за да бъдат ваксинирани, кастрирани и обезпаразитени, преди да ги предоставят за осиновяване. Кучетата, които изпитват болка, са неизлечимо болни или представляват риск за здравето на хората, ще бъдат евтаназирани. Първоначалният проектозакон включваше и котки, но този член беше променен след обществено недоволство.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    11 37 Отговор
    Ердоган е масов убиец на кучета.

    Коментиран от #13

  • 2 Нямам нищо против живатните

    58 5 Отговор
    Който иска домашен любимец/куче,котка,и каквото и да било/взимаш си го у дома и му се радваш.

    Коментиран от #4

  • 3 Хахах

    20 8 Отговор
    Да си преселят малко виетнамци и ще си решат проблема.
  • 4 Нах

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Нямам нищо против живатните":

    То затова щото всеки си ги взема у дома като влезеш в някой блок и мирише на свежест .Ненормални и кучето не се ли санира в чаена чаша (ама предвид мини мини породите )на двора ако живееш в апартамен няма нужда да мъчиш животинката
  • 5 Уса

    19 8 Отговор
    В София почти всеки има куче.Толкова много кучета и кучкари не бях виждал от години и двете породи са напълнили града.Нямам нищо против кучетата,но представете си един катаклизъм и всичките тези кучета излязат навън.От кого да се пазят оцелелите от себеподобните,които са най-страшните или от техните изоставени любимци?
  • 6 М3 голд

    41 10 Отговор
    С този закон Турция решава няколко неща. Почиства улиците от бездомни кучета. Намалява риска за хората. Създава се ред и се контролира една популация. И не на последно място - дава се суровина за кожарската промишленост. За тия, които не знаят - най хубавите обувки са от кучешка кожа. Какво лошо има в този закон? Всички трябва да са доволни. Създаден е ред на живот на живите кучета. Как мислите - как намират храна 1 млн кучета по улиците? Тия протестиращите са платени. Ако защитниците на закона за организират, ще ги пометат.
  • 7 Пор

    21 8 Отговор
    Протестират…. турчолята иска да се разхожда сред бездомни кучета … това явно им създава уютна обстановка
  • 8 До НАХ

    24 8 Отговор
    по-жестока воня от амоняка на котките няма. Има ли една котка в сградата, целият вход вони. Втора неприятна воня е от фекалии на гълъби, пренасящи 60 болести. Винаги има по една бабичка в блока, която си хвърля остатъците от полуразвалената вечеря върху главите на пешеходците по тротоарите. Кучетата не миришат, защото нямат потни жлези. Котки и кучета Кастрация и забрана да се хранят на улицата, както и птици. В България тротоарите, зелените площи, пясъчниците са пълни с кучешки, заровени коТешки фекалии в пясъчниците за деца, и на гълъби директно на тротоарите..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво

    12 3 Отговор
    Браво много хубав закон и в Бъгария трябва да се приеме и кучета и бездомници ,просяци трябва да се махнат ,какво е това всеки си прави каквото иска
  • 12 5115

    19 0 Отговор
    Ако навремето защитниците на животните си бяха гледали добре работата то сега любимците им нямаше да са по улиците като бездомни кучета а в къщи като домашни животни .
    Кой е виновен за изхвърлянето на домашните ЛЮБИМЦИ на улицата.
    Това за което протестират всъщност е впоследствие от бездействията и не отговорността им проявена от преди години.

    Защо тези хора сега обвиняват потърпевшите граждани който са загрижени за близките си дето са били нападани, разпокъсвани и дори убити от такива бездомни животни.
    Защо самоназовалите се ПРАВОЗАЩИТНИЦИ не дават обяснение за досегашните бездействие до къде са били сега тези ДРУЖЕСТВА?

    За някой хора просто ей така това е начин на развлечение а за други създаване на смут.
  • 13 А твоята е масов убиец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    На милиони бели човечета. В Одрин направи ги гълта живи...
  • 14 Мощен

    16 2 Отговор
    Който иска бездомно куче да си го прибере в къщи. Иначе евтаназия. Мене са ме хапали три пъти.

    Пред къщата ми постоянно мерише на кучешки изпражненеия и урина.
  • 15 Добре

    4 0 Отговор
    Ха,ха всичко това е работа на външни сили,които насъскват опозицията да реве. Това насъскване най често става чрез пари в зелено. Закона предоставя възможност на общините да се грижат за тези кучета в приютите. Нали знаете,че в най големите градове градоначалниците са от опозицията. ... Повече няма какво да казвам.
  • 16 Зиг зауер

    0 0 Отговор
    Ако нещо трябва да се премахне, това са гадните хора.
Новини по държави: