2 Септември, 2024 16:35 4 655 8

ЕК: Неуспехът в намаляването на напрежението между Сърбия и Косово ще доведе до последствия

  • сърбия-
  • косово-
  • европейска комисия-
  • напрежение-
  • последствия

Едностранните действия на Прищина бяха осъдени от мисията на Европейския съюз в Прищина, както и от посолството на САЩ и посланиците на Германия, Великобритания и Франция

ЕК: Неуспехът в намаляването на напрежението между Сърбия и Косово ще доведе до последствия - 1
Снимка: Shutterstock

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано изрази загриженост днес относно "едностранните действия на прищинските власти" и заяви, че ще има последици при неуспех за деескалацията на напрежението между Сърбия и Косово, съобщи ТАНЮГ, цитирано от БТА.

В петък косовската полиция нахлу в сградите на общините в Лепосавич, Митровица, Звечан и Зубин Поток в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. В неделя косовските власти поставиха пред общините триезични табели (на албански, сръбски и английски) с надписи: Министерство на вътрешните работи, Министерство на администрацията на местното самоуправление и Министерство на труда и трансферите.

Едностранните действия на Прищина бяха осъдени от мисията на Европейския съюз в Прищина, както и от посолството на САЩ и посланиците на Германия, Великобритания и Франция.

На брифинг за журналисти в Брюксел Стано каза днес, че на този етап целта на ЕС е да организира нова среща за преговори между Белград и Прищина на равнище главни преговарящи, но не уточни кога би могло да се стигне до тази среща.

По думите му последните събития в Северно Косово са некоординирана едностранна стъпка, която „изобщо не помага, а има капацитета да повиши напрежението и да доведе до по-нататъшна ескалация на и без това нестабилния район“.

„А какво ще направи ЕС? Ние, разбира се, изразяваме позицията си и недоволството си от тази поредица от некоординирани едностранни действия на косовските власти в Прищина. Мога само да припомня, че миналата година имаше заключения на Европейския съвет, в които страните членки бяха пределно ясни – неуспехът на страните в деескалацията на напрежението ще има последици“, заяви Стано.

Тази сутрин косовски сърби не успяха да заемат работните си места в сградата на община Митровица в Северно Косово, тъй като бяха възпрепятствани от полицията.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За война

    18 2 Отговор
    ли подготвяте хората ?

    Коментиран от #4

  • 2 Кърсердарят

    7 21 Отговор
    Мордор има интерес от повече конфликти по света и особено в Европа, за да отклони вниманието от терористичната инвазия в Украйна. Рашките помпят сърбите да де репчат на Косово, но накрая пак ще ги подведат да,изядат един хубав бой от НАТО. Макар, че сърбинът е хитрец, хем лакей на Путин, хем купува изтребители от Франция, а,не руски коптори
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АУУУУУ

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "За война":

    От рубриката "Всичко върви по план":
    Заради санкциите на Русия и се е наложило да купи 29 млн. долара в брой от африканската Руанда.АБЕ НАЛИ ДОЛАРА БЕШЕ МРЪСНА ХАРТИЙКА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 456

    19 3 Отговор
    И какво чудно има? Та нали Косово е база на ФАЩ. Това, че "осъждат" не значи, че не подкрепят. 😉Явно скоро ще има разразяване на конфликт. Мечта на ФАЩ.
  • 6 факуса

    7 0 Отговор
    ха ха дет са се намесели говедата все войни се получават
  • 7 Крайно време е българи и албанци

    8 5 Отговор
    да си поделим Сърбия. Тя и без това е била столетия българска провинция!
  • 8 Сръбският пророк Митар Тарабич:

    5 3 Отговор
    Накрая всички сърби накрая ще останат толкова, колкото да се съберат под една слива.