5 Септември, 2024 09:20 858 13

Беларус задържа японски гражданин по подозрение в шпионаж

  • беларус-
  • япония-
  • японски гражданин-
  • шпионаж-
  • задържа

Твърди се, че той е снимал военна инфраструктура

Беларус задържа японски гражданин по подозрение в шпионаж - 1
Снимката е илюстративна/Източник: shutterstock

Беларус задържа японец, заподозрян в шпионаж, съобщава "Ройтерс". Твърди се, че той е наблюдавал гранични зони и военни съоръжения в бившата съветска държава, която е съюзник на Русия, цитирано от News.bg.

Беларуският държавен телевизионен канал "Беларус 1" съобщи за ареста и обяви, че ще предостави повече подробности по-късно днес.

Според информация от беларуските медии се предполага, че задържаният японски гражданин е участвал в събирането на разузнавателна информация за социално-икономическите условия в Беларус, за изпълнението на китайската инициатива "Един пояс, един път" и за ситуацията по границата с Украйна.

Твърди се, че той е снимал военна инфраструктура.

Посолството на Япония в Беларус потвърди задържането на японец на около 50-годишна възраст на 9 юли за нарушение на местните закони, поясни главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши на редовна пресконференция.

Задържаният мъж не е имал здравословни проблеми, допълни Хаяши, но отказа да коментира причината за задържането.

Според беларуската телевизия мъжът е бил задържан в югоизточния град Гомел и е проявил интерес към "най-широките сфери" в страната.

Уточнява се, че преди това мъжът е преподавал японски език в университет в града – родния град на съпругата му – и е организирал изложба, свързана с японската култура и традиции.

По предварителна информация той е признал, че дейността му е можела да навреди на беларуската държава.

От 1994 г. Беларус се управлява от президента Александър Лукашенко, един от най-близките съюзници на Русия, който позволи на руския лидер Владимир Путин да използва беларуска територия за инвазията в Украйна през февруари 2022 г.

Медиите съобщават, че това е първият случай на японски гражданин, замесен в разузнавателна дейност в Беларус.

Япония наложи санкции на беларуски организации, включително замразяване на активи и забрана за износ, като част от усилията си да намали подкрепата за руската инвазия в Украйна.

През юни германски гражданин беше осъден за тероризъм и наемническа дейност в Беларус и осъден на смърт, но по-късно беше освободен като част от голяма размяна на затворници между Русия, Беларус, Съединените щати и други страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 3 Отговор
    Сигурно е бил с фотоапарат япончето на неподходящо място. Тази несъобразителна техническа нация даже с фотоапарата си лягат.
  • 2 Сталин

    7 2 Отговор
    Лукашенко каза предстои мащабна провокация на НАТО в Полша с много жертви,за което ще бъдат обвинени Русия и Беларус
  • 3 Гост

    3 5 Отговор
    Хората на Батката са параноици. Кой го знае тоя къде се е развявал с някъв фотоапарат. Най вероятно джапанката изобщоне знае какво се случва ама е....
  • 4 Русофил

    2 1 Отговор
    Капитанът на американский самолетоносач " Джон МакКейн" Камерън Ясте е УВОЛНЕН,причината- намерена е снимка на кое-что той е с пушка с, ВНИМАНИЕ!! - ОБРАТНО СЛОЖЕН ОПТИЧЕН ПРИЦЕЛ!!!! ХАХАХХАХАХХ.И тези хора как го управляват света?! И самолетоносача също
  • 5 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 2 Отговор
    Скрил се японеца между блондинките и снима ли снима. Никой не го е разпознал, Ченгетата отчитат ли отчитат дейност. Чака го съд смъртна присъда и помилване от царя, Нали е благороден
  • 6 Мисаибе Шамаибът

    2 2 Отговор
    Сега ша го въобразяват кати гейша в затвора!💋💋💋🥳🤡👍
  • 7 Драги японци,

    1 3 Отговор
    спрете тойотите и сонитата на тези от блатата.

    Коментиран от #9

  • 8 Бг де бил русофил

    2 2 Отговор
    Ганя не иска масквич, иска Тойота!
  • 9 Развалена бира

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Драги японци,":

    То па сонитата си мислиш че мноо гут...2м след гаранцията тв-то се развали...матрицата му сдаде багажа. ТВ за сума ти пари...вече и сони не ща да чувам и лжи-то и то не става и самсуя и той! Вече не знам къв читав ТВ да си купя..?! Колите и те същата работа...Светът се скапа...Купи и хвърли!

    Коментиран от #12

  • 10 Да а пък

    0 1 Отговор
    Онзи ден даваха по телевизията за друг японец, който се сражава в редиците на руската армия срещу пешките на нато
  • 11 Ха-хааа!

    1 0 Отговор
    ха-хаа! "Врагът във моето легло")))
  • 12 Кисело

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Развалена бира":

    е гроздето, кАиш.
  • 13 Запознат

    0 2 Отговор
    Шпионирал е как отглеждат картофи.
Новини по държави: