6 Септември, 2024 20:28 1 102 8

Анализатор от Policy Exchange: Перспективата Тръмп да спечели втори мандат остава съвсем реална

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • избори

Евентуален негов успех може да предизвика криза в Европа с мащабите на Втората световна война, смятат експертите

Анализатор от Policy Exchange: Перспективата Тръмп да спечели втори мандат остава съвсем реална - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучванията показват, че надпреварата за Белия дом е станала много по-близка след решението на сегашния президент Джо Байдън да се откаже, но остава съвсем реална перспективата Доналд Тръмп да спечели втори мандат като президент на САЩ. Подобна възможност би имала последици далеч отвъд американската територия, като анализаторите предполагат, че тя може да бъде решаваща за войната в Украйна, пише Sky News, цитирана от ФОКУС, като се позовава на коментар на двама анализатори за Foreign Policy.

А Филипс П. О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", и Едуард Стрингър, пенсиониран маршал от ВВС и старши сътрудник на британския аналитичен център Policy Exchange, смятат, че победата на Тръмп може да остави Европа "в затруднено положение" - и призовават лидерите на континента да започнат да планират този резултат.

"До края на януари 2025 г. най-важният партньор на континента - Съединените щати - може да бъде ръководен от бившия президент Доналд Тръмп, който заяви, че ще насърчи Русия да прави "каквото си поиска" с европейските държави, които не правят това, което той иска: да харчат повече за отбрана", пишат те в материал за списание Foreign Policy.

"Предишната администрация на Тръмп обтегна трансатлантическите отношения, а следващото негово избиране почти сигурно ще бъде още по-лошо. Освободен от влиянието на традиционните атлантически републиканци, които окомплектоваха кабинета му през първия му мандат, един втори мандат на Тръмп би се сблъскал с по-малко пречки да изпълни заплахите си".

Двамата посочват, че Тръмп е предупредил, че незабавно ще прекрати цялата американска помощ за Киев и ще поиска бързо прекратяване на войната, което вероятно ще изисква Украйна да отстъпи значителна част от територията си на Русия.

"И това може да е само началото", продължават те.

"Тръмп отдавна поставя под съмнение стойността на НАТО, така че не е изключено той да оттегли ангажимента на САЩ да защитават Европа.

"Той би могъл да въведе в действие широко разпространеното предложение на анализатора Сумантра Майтра за "спящо НАТО", при което американските военни ще предоставят логистична подкрепа в краен случай, но ще оставят всички други отговорности за отбраната на НАТО на Европа, или да последва стъпките на френския президент Шарл дьо Гол, който през 1966 г. отстрани Франция от военното командване на НАТО (но не и от самия алианс)."

Те заявяват, че Тръмп би могъл да действа бързо, като се закани никога да не заповядва на американските войски да се бият за Европа.

"В резултат на това Европа ще бъде принудена да се изправи пред криза на сигурността от мащаба, с който не се е сблъсквала от Втората световна война насам", пишат те.

След като обсъждат възможната стратегия за Европа, ако тази ситуация се осъществи - включително спекулациите относно това кои държави биха могли да се намесят, за да заменят военното ръководство на САЩ, авторите твърдят, че държавите трябва да действат спешно, за да се подготвят.

"Времето е ценна стока във войната. А днес, когато войната е на прага му и САЩ заплашват да тласнат европейската сигурност към най-несигурната ѝ точка от десетилетия насам, континентът го губи", твърдят те.

"Европейските държави трябваше да започнат да планират възможността за завръщане на Тръмп поне преди година, когато стана очевидна високата вероятност за такъв изход, като си дадат повече време за подготовка".

"Вместо това европейските правителства забиха главите си в пясъка. Ако Тръмп бъде избран, това отричане ще трябва да приключи. Европейските държави от НАТО ще бъдат принудени да действат, за да осигурят сигурността на континента и да защитят свободата на неговите граждани. Далеч по-добре е те да подходят към тази тежка задача възможно най-рационално и предвидливо, отколкото в хаотично бързане."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    9 9 Отговор
    Твърдо ще гласувам за Тръмп.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Борисов-Пеевски-Кирил Пет

    4 9 Отговор
    Господ да ни е на помощ ако Тръмп е президент
  • 3 АУУУУУ

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    МАЛКА ПОДРОБНОСТ.....ТРЯБВА ДА СИ В АМЕРИКА ....С АМЕРИКАНСКИ ПАСПОРТ....... РУСКИЯ НЕ ВЪРШИ РАБОТА 🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ломския

    3 4 Отговор
    Историкът Алън Лихтман, наричан „Нострадамус“ на президентските избори в САЩ, прогнозира, че вицепрезидентът Камала Харис ще спечели надпреварата за Белия дом на изборите през ноември. Лихтман, който разчита на набор от стандартни критерии, е прогнозирал правилно резултата от всички избори в САЩ от 1984 г. насам, с изключение на 2000 г.,
  • 6 Фантомас

    5 5 Отговор
    Поредни лъжи в полза на рижия пръдльо.
  • 7 Нещастник си ти

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    За кого ще гласуваш бе пудел рубладжийски?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.