10 Септември, 2024 15:34 1 165 4

Четиринадесетгодишна обвинена в подготвяне на терористична атака в Грац

  • грац-
  • австрия-
  • терористична атака

Тийнейджърка, заподозряна за връзки с "Ислямска държава", планирала нападение на площад в Грац; грози я присъда до пет години затвор

Четиринадесетгодишна обвинена в подготвяне на терористична атака в Грац - 1
Снимка: Shutterstock

Четиринадесетгодишно момиче предстои да се яви пред регионалния наказателен съд в Грац за терористично сдружаване и членство в престъпна организация, предаде днес австрийската новинарска агенция АПА. Предполага се, че тийнейджърката е последователка на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) и е планирала нападение с нож на площад "Якоминиплац" в Грац, цитирано от БТА.

Обвинителният акт срещу момичето, което е под възрастта за наказателна отговорност, е правно обвързващ, потвърди прокуратурата в статия на в. "Клайне Цайтунг".

Разследващите от Федералната служба за защита на държавата и борба с екстремизма са тръгнали по следите на момичето след информация от европейски орган за сигурност. Иззета е чат история, в която 14-годишното момиче говори за терористична атака на площад "Якоминиплац".

Момичето вече било подготвило оръжия за тази цел – брадва и нож – както и специално облекло. Тя е изпратила снимки на предметите на други поддръжници на ИД в чужбина чрез "Месинджър". Атентатът е бил предназначен за "неверниците".

Заподозряната е арестувана на 17 май. Тя е навършила 14 години едва на 9 май, така че обвиненията обхващат само този период. При претърсване на къщата ѝ са намерени пропагандни материали на ИД на различни носители на данни. Твърди се, че на едно от видеата момичето се е заклело във вярност към ИД.

Досега младата жена не се е признала за виновна и е отказала да даде каквито и да е показания. Изслушването за преразглеждане на задържането предстои да се проведе на 18 септември, след което вероятно скоро ще бъде определена дата за основното съдебно заседание. Ако бъде осъдено, 14-годишното момиче го грози присъда до пет години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос Илюмената

    3 2 Отговор
    Пуснете мигранта, ксенофоби
  • 2 Ъ?!!!

    9 0 Отговор
    Един доживотен ще е къде, къде по - добре. Толерантността в зверилника е равносилна на самоубийство, е казал великият Хайтов.
  • 3 Най-добре

    13 0 Отговор
    ще бъде да я върнат оттам, откъдето и е семката. Там да прави атентати...
  • 4 Скоро

    2 2 Отговор
    Очакваме някое пеленаче да обявят за терорист.Има една нашенска приказка "На калпав чеп вълната му пречи".
Новини по държави: