11 Септември, 2024 04:41 1 644 23

В Скопие са готови да разговарят с България за конституционни промени със забавено действие

  • северна македония-
  • конституция-
  • правителство

Правителството на РСМ е избрало новия състав на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България

В Скопие са готови да разговарят с България за конституционни промени със забавено действие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС.

„Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин“, заяви Мицкоски в интервю снощи по телевизия „Алсат М“, цитиран от БТА.

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

„Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност“, заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

На закрито заседание правителството на Република Северна Македония е избрало новия състав на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България, съобщават медиите в страната.

Според тях за нов председател на комисията е определен преподавателят в Историческия факултет на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие Ванчо Георгиев, който беше член на комисията, но я напусна през 2021 г. с твърдението, че по отношение на работата ѝ се оказва политически натиск.

От правителството на Северна Македония тогава заявиха, че никога не са се намесвали или оказвали политическо влияние в работата на комисията, а винаги са подкрепяли работата на учените в нея, които сами, заедно са установили принципите си на работа.

От комисията отпадат досегашният председател Драги Георгиев, когото премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обвини, че не защитава достатъчно националните интереси и историкът Петър Тодоров, който преди дни сам обяви пред медиите, че не би останал в комисията, след изтичане на мандата му в средата на септември.

По думите му, в интервю за изданието „Рацин. Мк” комисията е „добра идея, която, за жалост е похитена от политически центрове, които не искат добри отношения и нямат намерение да се откажат от злоупотребата с историята в поддържането на историографско-политическия спор”.

Според информациите в медиите в новия състав на комисията, влиза историкът Александър Литовски, който също беше част от историческата комисия в периода 2018-2020 г., който работи в Института за национална история в Северна Македония.

Останалине членове на комисията са историците Митко Панов и Димитър Лоровски от Института за национална история, Никола Минов, преподавател по история и Сашо Додевски от Института по история на Философския факултет на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие, Бесник Емини от Института за духовно и културно наследство на албанците в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    27 1 Отговор
    това виц ли е
  • 2 пламен

    28 1 Отговор
    Могат да разговарят сами със себе си колкото години поискат
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Хой с Магарето

    23 1 Отговор
    По същата логика ще влязат в Евросъюза със забавено действие.
  • 8 Истина

    9 4 Отговор
    Окраина е Руската Македония !
  • 9 Морски

    23 1 Отговор
    Тоя много нагъл.Да влезнели в ЕС а пък после щели да си преразгледат конституцията WTF🙈Изобщо да не ги пускат в България,нито тоя нито измислената им президентка
  • 10 Мици

    16 1 Отговор
    Първо промените, тогава можеби ЕС.
  • 11 Очевадно

    12 2 Отговор
    По команда от господарите си правят всичко възможно за да не влязат в ЕС
  • 12 Хахаха

    11 0 Отговор
    Хахаха тия циркаджии от Македония пак хитрят хахаха БГ не трябва да им се хваща на пропагандата и да чака докато не спазят договорите няма нужда да се мешим хахаха
  • 13 Бацо Гацов 😂😂😂

    11 0 Отговор
    Eдно си баба знае , едно си бае..ке ти купам коуео, ама некой друг пат. Тия не разбраха ли, че нема мрданье.. ни със забавено, ни със отложено действие.. .. Чакали са 25 години, ке чакат и още 50 ако требе..
  • 14 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    УЙЧЕ УЙЧЕ БЕ ......
  • 15 Тези хора

    6 0 Отговор
    Бавно мислят бавно живеят бавно решават и хитруват да не се минат.
  • 16 нпо агент

    4 1 Отговор
    имали те ..Институт за национална история в Северна Македония...а по-рано беше Македония.. дали смениха табелата..или все още настояват че те са цивилизация...като ги гледам..
  • 17 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 18 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    "Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

    "Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски."
    Което доказва гьонсуратлъка на дьонметата от измислената нация и държава. Интересно колко си приличат с укрите. Същите наглеци и лъжци. За такива народът ни казва: Хем по...но, хем голямо. За абсолютно нищо не трябва да им отстъпваме.
  • 19 Забавно

    2 1 Отговор
    Конституционни промени със ЗАБАВНО действие
  • 20 Тоя пиян ли е

    0 0 Отговор
    Щял да разговаря с българското правителство ами то няма такова и не се очертава да има.
  • 21 Взеха ни за бъзик вече

    1 0 Отговор
    С бавноразвиващи не разговаряме
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нещо като

    0 0 Отговор
    "Тате обеща да ми купи колело, ама друг път"
Новини по държави: