14 Септември, 2024 04:35, обновена 14 Септември, 2024 04:58 1 409 1

15 жертви при разчистване на сметки в наркокартела "Синалоа" в Мексико

  • мексико-
  • картел-
  • убити-
  • дрога

Мексиканският наркобарон Ел Майо пледира „невинен“ по дело за трафик на наркотици в САЩ

В Мексико са убити най-малко 15 души от понеделник насам, а 20 са отвлечени на фона на вътрешни борби в "Синалоа", един от двата най-влиятелни картела в страната, съобщи местната прокуратура, цитирана от АФП и БТА.

Въоръжените сблъсъци в столицата на щата Синалоа Кулиакан и околностите ѝ станаха след ареста на един от главатарите - Исмаел Самбада - Ел Майо, съосновател на картела заедно с Хоакин Гусман - Ел Чапо, който излежава доживотна присъда в САЩ.

Ел Майо беше заловен на 25 юли от американските власти едновременно с Хоакин Гусман Лопес, един от синовете на Ел Чапо.

В писмо той обвинява Хоакин Гусман Лопес, че е заложил капан, за да го отвлече и да го отведе в Съединените щати.

„Съперничеството произтича от събитията от 25 юли (ареста на Исмаел Самбада) и от факта, че са замесени две групи“, заяви в интервю губернаторът на Синалоа Рубен Роча Моя. Според него двете групи в конфликт са тези на Исмаел Самбада и синовете на Ел Чапо.

Междувременно Исмаил Самбада с прякор Ел Майо, влиятелен лидер на мексиканския картел „Синалоа“, пледира „невинен“ по дело за трафик на наркотици в САЩ, в което е обвинен в участие в заговори за убийства и нареждане за изтезания, предаде АП, цитирана от БТА.

Участвайки в съдебното заседание чрез преводач от испански език, Самбада отговаряше с „да“ или „не“ на стандартните въпроси на съдията дали разбира различни документи и процедури. Запитан как се чувства, Самбада отговори: „Добре, добре“.

Адвокатите му направиха изявление за невинност от негово име. Извън съда адвокатът му Франк Перес заяви, че клиентът му не смята да сключва сделка с правителството. „Случаят е сложен“, каза той.

Издирван от американските правоприлагащи органи повече от две десетилетия, Самбада е в американски арест от 25 юли, когато според федералните власти е кацнал с частен самолет на летище край Ел Пасо, Тексас, в компанията на друг избягал лидер на картел - Хоакин Гусман Лопес.

По-късно Самбада заяви в писмо, че е бил отвлечен в Мексико и доведен в САЩ от Гусман Лопес, син на намиращия се в затвора съосновател на „Синалоа“ Хоакин Гусман - Ел Чапо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На финалната права

    2 0 Отговор
    Скоро и в България ще има римейк на 90-те финален
    само има една малка подробност
    дали скоро от България ще има останки
Новини по държави: