14 Септември, 2024 20:59 1 769 6

Глътка въздух за управляващите в Гърция: СИРИЗА се срина

  • гърция-
  • сириза-
  • партии-
  • парламент

Втората сила в парламента на страната вече е пета

Глътка въздух за управляващите в Гърция: СИРИЗА се срина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепата за гръцката радикална левица СИРИЗА, втора сила в парламента на страната, регистрира срив, след като вътрешнопартийната криза, която започна след изборите за Европарламент през юни, доведе до отстраняването на Стефанос Каселакис от лидерския пост, предаде БНР.

Това показва последното проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Метрон Аналисис“ и публикувано от гръцките медии.

Според данните СИРИЗА се срива от второто чак на петото място в предпочитанията на гръцките избиратели.

Нова демокрация запазва първото си място в предпочитанията на гърците. За нея биха гласували 22 процента от запитаните, което, ако се извадят онези, които заявяват, че няма да гласуват или не отговарят на въпроса, означава, че би получила на изборите близо 30 процента - резултат, малко по-висок от този на евроизборите през юни.

На второ място след дълги години извън първите две политически сили се изкачва лявоцентристкото движение ПАСОК - съответно с подкрепа от 11,6 процента и потенциален изборен резултат от 15,7 на сто.

Следват дяснопопулисткото "Гръцко решение" - "Елиники лиси", и Гръцката комунистическа партия КуКуЕ

Едва след това се нарежда доскорошната втора сила СИРИЗА с подкрепа от 7 процента


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Престъпникът

    13 0 Отговор
    Тия па да не видят нещо от нас...
  • 2 Сириза

    11 3 Отговор
    Не беше ли на Ципрас националисти които много реваха и нищо ни направиха същото като Кэпейкин и чалгъря две излишни партии в нашато общество.

    Коментиран от #6

  • 3 Реал

    12 1 Отговор
    Това се случва с лъжливите партии. Обират гласовете на глупавите хора и после се вижда, че нищо не могат. Популизъм ама той не работи, осввен за политиците, които го оглавяват за да забогатеят.
  • 4 100

    6 0 Отговор
    Сириза я ползваха само за плашило пред европейците. За да могат да изкрънкат повече пари.
  • 5 Златна Зора

    3 2 Отговор
    СИРИЗА не ме интересува, аз по се притеснявам от движение Спартанци, които са пряко свързани със Златна зора. Ако не знаете кои са Златна зора, представете си нещо между Атака и Германската националсоциалистическа партия. По гадни ултранационалисти и нацисти не бях виждал. Слава богу, че се разпаднаха.
  • 6 Не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сириза":

    Сириза направи много, но нямаше лостовете и подкрепата на запада. Затова и референдума показа какво е демокрация. После Заради Македооонннииияяяя падна правителството, понеже гърците не бяха съгласни с името Северна Македония също. И пирона в Ковчега го постави новия Педал Лидер на Сириза
Новини по държави: