15 Септември, 2024 06:07 897 13

Германски изследовател: Граничният контрол няма да намали незаконната миграция

  • граници-
  • контрол-
  • мигранти-
  • гералд кнаус

Необходим е подход в целия ЕС, каза проф. Гералд Кнаус

Планът на германското правителство за разширяване на граничния контрол вероятно няма да доведе до видимо намаляване на броя на търсещите убежище, каза вчера изследовател в областта на миграцията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Всеки, който очаква, че граничният контрол ще доведе до намаляване на незаконната миграция, поражда очаквания, които са неизпълними“, каза изследователят Гералд Кнаус в интервю за радиостанцията „Дойчландфунк“ (Deutschlandfunk).

Германия е част от Шенгенското пространство, което позволява на около 420 милиона души в 29 европейски страни да пътуват свободно, без да се сблъскват с граничен контрол.

Но проверките вече са в сила на някои от деветте граници на Германия, включително с Полша, и в понеделник ще бъдат разширени до Люксембург, Белгия, Нидерландия и Дания.

Кнаус каза, че много страни от ЕС, включително Франция и Австрия, имат граничен контрол от години, но това "изобщо не е намалило броя на молбите за убежище".

Експертът заяви също, че граничният контрол не е средство за предотвратяване на ислямския тероризъм, тъй като много от извършителите са се радикализирали след идването им в Германия.

Спирането на незаконната миграция би било възможно само с радикални мерки като пълното прекратяване на свободното движение на пътувания и стоки между членовете на Шенгенското пространство, каза Кнаус.

„Ако идеята наистина е да се спре всяка незаконна миграция на германските граници, това може да стане трайно само с края на Шенген. За това ще ви трябват и огради на зелената граница.“

Кнаус също има малка надежда за ускоряване на депортирането на мигранти, които вече са пристигнали и са регистрирани в друга страна от ЕС, както планира германското правителство.

Съгласно миграционните правила на ЕС, молбите за убежище трябва да се подават в страната, в която мигрантът за първи път влиза в блока.

„Ако държава като Италия каже, че няма да вземе никого и Европейската комисия не започне процедура за нарушение, тогава и другите страни ще видят това“, каза той. „Страхувам се, че целият подход за предотвратяване на незаконната миграция в рамките на ЕС и спирането на вторичното движение ще се провали. Досега винаги се е провалял.“

Необходим е подход в целия ЕС, каза Кнаус. „Трябва да намалим незаконната миграция в ЕС и се нуждаем от дискусия за това, казва Кнаус.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кому

    2 15 Отговор
    Ще намали руските агенти извършващи диверсии.
  • 2 Перо

    19 0 Отговор
    В Германия един ги кани мигрантите, друг ги спира! Накрая ще започнат да си минават като скакалци, на зелена граница!
  • 3 Киро П@рапета

    14 0 Отговор
    А бе що са правят на улави . Лекува се причинителя на проблема а не неговите последици а причинителя всички го знаем а се страхуваме да кажем .
  • 4 Ха ха ха

    19 0 Отговор
    "Ако държава като Италия каже, че няма да вземе никого и Европейската комисия не започне процедура за нарушение, тогава и другите страни ще видят това“, каза той." !!??!!
    Значи тази германска гнид@ приканва към това, поканените от тяхната канцлерка навлеци да остават всичките в крайните държави на ЕС , а те евентуално и то ако искат да вземат по някой по-образован от тях в Германия.Така ли ?
    Не ни трябва такъв ЕС изобщо, лицемери!
  • 5 Ако им спрат помощите

    16 0 Отговор
    И корабите с които раьните НПО- та ги прехвърлят в Европа никой няма да идва, най- малкото че те не идват в Европа да работят, а да получават помощи.
  • 6 Гунчо

    15 0 Отговор
    „...Трябва да намалим незаконната миграция в ЕС и се нуждаем от дискусия за това..." - е те това е! Нищо не смеем да направим, но да има дискусия!

    Какъв "изследовател" е тоя, страх ме е да помисля. Но явно има пълна мозъчна импотенция. Както и останалите бюрократи от ЕС.

    Когато по границата ни имаше минни полета, а за всеки убит нарушител на граничаря се полагаше отпуска, нямаше желаещи да използват България като транзитна точка за преминаване към Запада. А и умните българи, желаещи да емигрират, не бягаха през оградата, а използваха съвсем други методи.
  • 7 Европеиски Изследовател

    8 0 Отговор
    Запушване дупките на пробита лодка, няма да я спасят от потъване!
    Ако "майсторите" само се шегуват предизборно че ги "запушват" !

    Коментиран от #9

  • 8 Kaлпазанин

    10 0 Отговор
    Късно е либе за китка ,Германия беше ,а сега е като сметище .и най лесно ще се изчисти като се почне от Рамщайн и всичко ГМО говеда ,как и така не разбраха кой ги дои дресира толкова години ,като ги почнеш от медиите и стигнеш до всичките им политици ,от гонещи евреите станаха гои за същите ,а те както знаем нямат наяждане
  • 9 Сорос съм

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Европеиски Изследовател":

    "Необходим е подход в целия ЕС, каза Кнаус. „Трябва да намалим незаконната миграция в ЕС и се нуждаем от дискусия за това, казва Кнаус."

    Сакън! Не ми пипай бизнеса с корабите ми, с които ги прибирам гумените лодки от бреговете на Африка- че пляс!

    Коментиран от #10

  • 10 Кадафи

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сорос съм":

    Както знаете, казах, че не се страхувам за живота си, защото без мен Европа ще почернее!

    А се оказа, че точно затова ме убихте!

    Коментиран от #11

  • 11 Веднага

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кадафи":

    да се изтрие това!!!!!!
  • 12 Жен-шен

    1 0 Отговор
    Но ще спре ,,емиграцията" на Белият германец!
  • 13 Дупничанин

    3 0 Отговор
    Ако бехте пущили ток на границата и да се стреля "на месо" немаше да имате ама АБСОЛЮТНО НИКВИ ПРОБЛЕМИ! Сега е малко късно...за тока.
Новини по държави: