Last news in Fakti

21 Март, 2014 09:10 1 002 3

Вигенин: Ще искаме компенсации от ЕС, ако санкционира Русия

  • украйна-
  • крим-
  • вигенин

Изключително важно управляващите у нас да постигнат съгласие относно официалната позиция на България за случващото се в Украйна и евентуалните санкции от страна на ЕС

България ще поиска компенсации от Европейския съюз (ЕС), ако наложи санкции на Русия заради кризата с Украйна. Това заяви в студиото на "Гореща точка" по TV7 министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Той обясни, че компенсациите могат да бъдат два вида – финансови и такива, които са свързани с изключения или отлагане във времето – България да не участва в налагането на икономически санкции или ако участва, да има преходен период от няколко месеца или година например. Страната ни е изготвила анализ на възможните загуби и е запознала европейските си партньори с данните.

Въпреки това, целта е да се избегнат тежки икономически санкции за Русия, защото те ще засегнат най-тежко България, заяви външният министър. По думите му, за да се стигне дотам, първо трябва да се изчерпят всички възможни варианти на дипломацията.

Кристиан Вигенин заяви, че е изключително важно управляващите у нас да постигнат съгласие относно официалната позиция на България за случващото се в Украйна и евентуалните санкции от страна на ЕС. Когато съществува дори минимална заплаха за сигурността на държавата е важно властта да излезе с обща позиция и ясно послание към нацията, подчерта той. Външният министър изрази надежда на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник (24 март) това съгласие да бъде постигнато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex xela

    5 0 Отговор
    Ако признаем анексирането но Крим, Русия ще ни позлати и .ахти санкциите тогава. Европата да го лапа, 60% енергийна зависимост от Русия и се пъчат....
  • 2 galaxy

    2 0 Отговор
    Вигенин може да поиска Вазелин от ЕС. Друго няма да му дадат.
  • 3 Монго

    3 0 Отговор
    Колкото ни върнаха иракския дълг...
Новини по държави: