16 Септември, 2024 11:54 772 3

Косово настоява за натиск върху Сърбия за предаване на обвиняемите за нападението в Банска

  • косово-
  • натиск-
  • сърбия-
  • предаване-
  • обвиняеми-
  • нападение-
  • банска

Министърът на правосъдието Албулена Хаджиу обвинява Сърбия в подкрепа на терористични действия и призовава за международна намеса

Косово настоява за натиск върху Сърбия за предаване на обвиняемите за нападението в Банска - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието на Косово, Албулена Хаджиу, заяви, че след повдигането на обвинения по случая с нападението в Банска през септември 2023 г., е от изключителна важност Сърбия да бъде подложена на натиск да предаде обвиняемите, които тя нарече "терористични престъпници", съобщи вестник „Коха диторе“, цитирано от БТА.

Според Хаджиу този натиск трябва да бъде упражнен от международната общност.

При нападението в село Банска, разположено в Северно Косово, на около 15 км от границата със Сърбия, въоръжена група сърби атакува косовски полицаи на 24 септември 2023 г. Един косовски полицай беше убит, а трима от нападателите загинаха в сблъсъка. Косово определи атаката като „терористично нападение“ и обвини Белград за участие в организирането му, което Сърбия категорично отрече.

Миналата седмица Специалната прокуратура на Косово повдигна обвинения срещу 45 души, включително Милан Радойчич, смятан за лидер на въоръжената група.

Радойчич, бивш политик и бизнесмен от Северно Косово, който в момента се намира в Сърбия, пое отговорност за атаката. Той беше заместник-председател на най-голямата партия на сърбите в Косово, "Сръбска листа", подкрепяна от официален Белград. След сблъсъка в Банска, Радойчич подаде оставка от поста. Той беше арестуван в Сърбия, но освободен ден по-късно, след което Интерпол издаде международна заповед за ареста му.

"Сърбия трябва да предаде главния терорист Радойчич и останалите, които стоят зад терористичната атака в Банска. Международните ни партньори трябва да упражнят натиск за това, вместо да се изисква от Косово да предоставя доказателства на Сърбия. Единствените компетентни институции за разследване и съдебно преследване на този случай са в Република Косово," заяви Хаджиу в интервю за „Економия онлайн“.

Тя подчерта, че международната общност трябваше да осъди и санкционира Сърбия за нападението в Банска, вместо да търси доказателства от Косово.

Хаджиу също така добави, че зад атаката стои Сърбия с предоставяне на оръжие, обучение и финансиране на нападателите.

На въпрос дали има опасност от подобна атака в бъдеще, Хаджиу отговори, че от Сърбия може да се очаква всичко, "като се има предвид хегемонистичните ѝ цели и териториалните претенции към Косово."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    Кървавото творение на Клинтън ли! Щото краварчето му Трябва неофициален Фронт срещу Русия де. Щото явно се мисли на Дребно де.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор
    ОСЕМДЕСЕТ държави ,
    сред които и ПЕТ от ЕС,
    ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ПРИЗНАЛИ КОСОВО
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 едно уродливо решение

    7 1 Отговор
    като Косово (Клинтън с коя част на тялото си е разсъждавал? - онази на Люински?) НЯМА да се постигне за ГОЛЯМО съжаление НИЩО добро. Косово остава рана - престъпна и съмнителна държава без никакъв напредък и в тежест на Сърбия!!!!
    Поне да се поучат международните политици при сегашното решение за окраината на Русия.