16 Септември, 2024 12:55 742 8

Италия подкрепя предложените мита върху китайски електромобили

  • италия-
  • подкрепя-
  • предложение-
  • мита-
  • китайски електромобили

Целта е защита на конкурентоспособността на европейските компании и равни търговски условия

Италия подкрепя предложените мита върху китайски електромобили - 1
Снимка: БГНЕС

Италия подкрепя предложените от Европейската комисия мита върху вноса на електрически превозни средства (EV) от Китай, заяви италианският външен министър Антонио Таяни, предаде "Ройтерс", цитирано от БТА.

„Ние подкрепяме митата, които Европейската комисия предлага, за да защитим конкурентоспособността на нашите компании“, подчерта Таяни. Той добави, че Италия иска търговски план, основан на равноправие, като настоява за равен достъп на италиански продукти на китайските пазари. „Нашите компании трябва да се конкурират при равни условия,“ отбеляза той.

Италия се стреми към положително сътрудничество с Китай и истинска реципрочност, за да избегне дъмпинг и търговски бариери, които понякога изглеждат необясними, допълни външният министър. Въпреки тази твърда позиция, Таяни подчерта, че тя не компрометира добрите отношения на Италия с Китай.

През юли Италия първоначално подкрепи митата в необвързващо гласуване сред страните от ЕС, но министърът на индустрията Адолфо Урсо отбеляза, че се надява на решение чрез преговори.

Италия остава водещ производител на автомобили и се опитва да привлече китайски производители, като Dongfeng и Chery Auto, да отворят заводи в страната и да увеличат производството на автомобили.

В края на юли италианският премиер Джорджия Мелони посети Китай с цел да засили сътрудничеството с втората по големина икономика в света и да възстанови търговските връзки след напускането на инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път". По-късно тази година президентът Серджо Матарела също ще посети Китай, като Таяни ще бъде част от делегацията.

Европейската комисия планира да предложи окончателни мита до 35,3% върху китайските електромобили, допълващи стандартните 10% за внос на автомобили в ЕС. Предложените мита ще бъдат подложени на гласуване от 27-те държави членки на ЕС, като се очаква прилагането им до края на октомври, освен ако квалифицираното мнозинство от 15 страни, представляващи 65% от населението на ЕС, не гласува против.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    17 3 Отговор
    Италия трябваше да бъде вратата на Китай в европа,дори основите бяха положени.Но тя сама унищожи тази спасителна за икономиката и възможност.А дългът и расте ли,расте.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор
    ЕсеС , новия соц. лагер ‼️
  • 3 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Със Купените Китайски електро бангии н територията на Италия кво правят а? ХАХХАХАХХ
  • 4 долу ЕС

    16 3 Отговор
    я сложете и на цялата битова техника.... да видите какво ще стане, щото сега не виждате? запада още не е разбрал, че политиката прави икономиката не обратното, това е правилото в скапания ЕС. Оакаха политиката следва икономиката. Да се научат!
  • 5 Калпазанин

    4 1 Отговор
    Даааааа и как ше стане това ,че не ми е ясно,или ресурсите ви са скъпи и работната ръка ,още по времето нтересно ще стане като ви спете сега и урана и никела и титана , хеле пък газ и петрол направо цирк ,емигрантския поток да не се обърне обратно кой от де дошъл че и вие да тръгнете с тях
  • 6 Извод

    5 2 Отговор
    Стига вече свободен пазар ! Не ни е удобен вече.
  • 7 Да но

    0 0 Отговор
    Педро Санчес не е съгласен. Скоро беше на посещение в Китай и си получи подкуп.
  • 8 Коко

    0 0 Отговор
    Какви мита ги гонят при положение , че завод си правят в Европа и то най големият.
    Европа си потъва!
Новини по държави: