16 Септември, 2024 14:04 1 237 7

Сърбия е сред водещите в глобалния индекс за кибер сигурност

  • сърбия-
  • кибер сигурност

България е поставена в трета група заедно със Северна Македония и Черна гора

Сърбия е сред водещите в глобалния индекс за кибер сигурност - 1
Снимка: Shutterstock

Международният съюз по далекосъобщения (ITU), специализирана агенция на ООН, постави Сърбия сред най-успешните държави в света по отношение на информационната сигурност. В новия доклад „Глобален индекс за информационна сигурност“, цитиран от агенция ТАНЮГ, Сърбия е включена в най-високата от петте групи страни с напреднало ниво на киберсигурност. В същата група са още Словения, Гърция, Турция и Кипър, цитирано от БТА.

Докладът класира държавите на базата на пет ключови компонента: правна рамка, технически мерки, организационни мерки, изграждане на капацитет и международно сътрудничество. България е поставена в трета група заедно със Северна Македония и Черна гора, докато Албания, Хърватия и Румъния попадат във втора група. Най-ниско сред балканските държави е Босна и Херцеговина, класирана в четвърта група.

ITU е основана през 1865 г. и от 1947 г. функционира като специализирана агенция на ООН. Организацията има за цел да регулира международното използване на радиочестотите и информационните технологии, като обединява 193 страни и над 700 представители от различни индустрии.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щото рашките хакери

    6 5 Отговор
    отбягват да ги хакват. Не са им интересни
  • 2 Аз съм веган

    8 6 Отговор
    Сърбия не спира да работи с всичка сила да работи срещу България. Всеки коментира с хвалби за тия е национален предател.
  • 3 В Кипър няма

    7 3 Отговор
    как. Фрашкано е с руснаци.
    Няма да хакват себе си я.
  • 4 Щото хакерите

    8 3 Отговор
    са в Раша и Сърбия.)))
    Голям индекс, голямо чудо!

    Коментиран от #5

  • 5 Цицоманов

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Щото хакерите":

    Mа чай малко ся ! Нали пък американите непрекъснато се мъчат да ги хакнат и отцепят от Рашката искат ги в НАТО и ЕС само и само да не са с Рашката. Аа те пък даже не са в ЕС и виж ти развивали се сами без съюза слънце! ЦъЦъЦъ.
  • 6 Аман , бе !

    3 2 Отговор
    Пак чета опорки на козяшки храненици , за разпалване на омраза между православни българи и сърби , за кеф на янки и турци (натото) .Браво на братята сърби ! Да се поучим от тях !
  • 7 Най-високо хе хе

    0 0 Отговор
    Нищо чудно Сърбия, Турция и Гърция да са в една група. Групата на страните с мизерен интернет... Ако така се прави сигурност да си я ползват със здраве
Новини по държави: