Тема: Украйна

20 Септември, 2024 04:21 1 299 11

Полша ядоса кримските татари

  • полша-
  • крим-
  • оон

Първият дипломат на Варшава предложи полуострова да бъде поставен под мандат на ООН

Полша ядоса кримските татари - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на кримските татари в Украйна (меджлис) изрази недоволство от изказване на полския министър на външните работи Радослав Шикорски, че за да се сложи край на руската агресия в Украйна, окупираният от Русия Кримски полуостров трябва да бъде поставен под мандат на ООН, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

"Полският министър на външните работи Радослав Шикорски публично изрази мнение, че за да се сложи край на руската война срещу Украйна, нашата страна трябва да се откаже от Крим", заяви вчера Рефат Чубаров – председател на правителството на кримските татари в Украйна.

Още новини от Украйна

По думите на Чубаров меджлисът смята подобни публични подмятания за неприемливи и цинични и добави, че те не са в съответствие нито с националните интереси на Украйна, нито с правата и интересите на местните кримски татари в Украйна.

Шикорски спомена Крим на конференция на форума "Ялтенска европейска стратегия" в Киев на 13 и 14 септември, като посочи, че въпросът за полуострова ще бъде решаващ за мирните разговори между Украйна и Русия.

Полякът обясни, че Кримският полуостров е от символично значение за Русия, но е и стратегически важен за Украйна, и добави, че не може да си представи постигане на мир без демилитаризацията на Крим.

Министърът на външните работи на Полша, цитиран от новинарската агенция "Интерфакс-Украйна", предложи поставянето на полуострова под мандат на ООН, целящ подготвянето на справедлив референдум след проверка за това, кои са законните жители.

През 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров чрез военна намеса, а след това произведе референдум, който Украйна и Запада определиха за незаконен. Кримските татари са съставлявали между 12% и 15% от населението на Крим, преди да бъде анексиран от Русия, а след като бойкотираха референдума, татарите бяха подложени на наказателно преследване.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако има желание е лесно

    2 17 Отговор
    Създава се буферна зона с интернационален контингент и расия, и всички кремълски орки се връщат обратно в блатото си.
    Крайно време е кремълското джудже да спре да се занимава със запада, защото не е залък за неговата уста - ще му приседне. Може да свърши и като предшественика си - с пистолет и куршум в главата в бункера.

    Коментиран от #6

  • 2 Маринов

    14 3 Отговор
    Че то САЩ се готвеха да правят Крим военна база, не демилитазирана зона. Полша къде се меси? А кримските татари колко са? Къде са? Има ли ги изобщо, освен структурно в Англия?

    Коментиран от #5

  • 3 Христо

    4 0 Отговор
    Глупост до глупост
  • 4 Колкото

    2 1 Отговор
    Българските турци са местни толкова и кримските татари!! И двете нации нямат право да претендират за земи в Европа защото са пришълци
  • 5 Сандо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Маринов":

    Има кримски татари в Крим,които след като полуострова се върна в състава на Руската федерация,получиха доста привилегии,вкл. и обявяването на езика им като един от трите официални в републиката,има едни,които са в Украйна и са гръмогласно крякащи в хора на укробандеровците,а има и една част,която подпява на Ердоган.
  • 6 Факти

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако има желание е лесно":

    Окраина е Русия.
  • 7 Явно г-н Сикорски

    1 0 Отговор
    изпълнява длъжността "d-ръвник" в полския политически живот.
    Като наш Кире.
  • 8 Хахаха

    0 2 Отговор
    Кой ги пита какво искат да правят да не си мислите че някой ще се съгласи на тези налудничеви мечти хахахаха оон та запада тя кой ще да е филма за Украйна приключи не ли ви го казаха преговори само под изискванията на Русия без отстъпка а вие пак си продължавате вашата песен хахаха това няма как да стане всичко което баляхте във Украйна няма да се върне територията която загубиха няма да се върне единствено ще загуби повече или във краен случай цялата защо не
  • 9 Перо

    1 1 Отговор
    Украйна и Запада фа са назначаване за рефери на референдума?
  • 10 Предположение

    0 0 Отговор
    Има само един шанс Крим да бъде поставен под нечий мандат. Мандатът трябва да е на Ерих Фон Маншайн . Обаче фелдмаршала се спомина отдавна. А за друг такъв оперативен ум , не се сещам. Те и поляците доста добре го познават.
  • 11 име

    0 0 Отговор
    Кримските татари да не се напъват, че почват да конкурират по тъпотия и нелепи действия паляците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания